Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Mobility is aanjager van IP-videomarkt

 

Expert

Henk Schotman
Business Development Manager Benelux, Mobotix. Expert van voor het topic .

Ip-camera's zijn in alle opzichten superieur aan analoge camerasystemen. Toch worden dat soort centrale systemen gebaseerd op zestig jaar oude videotechniek nog steeds verkocht, door gebrek aan kennis over het aanbod en mogelijke toepassingen bij de klant en hogere marge voor de beveiligingsleverancier. Het snelgroeiend gebruik van tablets en smartphones jaagt de ip-videomarkt echter stevig aan.

Hoge resolutie ip-camera´s worden al sinds het begin van deze eeuw gebruikt. Eerst vooral geleverd door it-dealers en installateurs, omdat traditionele beveiligingsleveranciers ze als bedreiging voor hun markt en marge zagen. Inmiddels zijn we echter op het punt geland dat de ip-videomarkt vele malen groter gaat worden dan de analoge cctv-markt, aangejaagd door het snelgroeiend gebruik van smartphones en tablets. Simpelweg omdat je daarop livebeelden van ip-camera´s kunt bekijken en mensen steeds meer toepassingen bedenken.

We kennen al langer de vele zorgtoepassingen, zoals op afstand je pasgeboren baby in de couveuse kunnen zien, maar ook dementerende ouderen en mensen met een verstandelijke handicap tijdens de nacht discreet in de gaten houden, zonder ze te hoeven storen tijdens hun slaap. Of discreet toezicht houden op de veiligheid van mensen in attractieparken, dieren observeren in de vrije natuur en de serviceverlening richting klanten optimaliseren in de retail. Een andere trend die een marktkans illustreert en ontstaan dankzij compacte digitale camera´s, zijn de zogenaamde drones, oftewel onbemande miniatuur helikopters/vliegtuigen. Tenslotte zal ook Google Glass ons de komende jaren weer nieuwe videotoepassingen gaan brengen.

Intelligenter door software en sensoren

De laatste twee voorbeelden zijn misschien nog futuristisch, maar laten wel de grote diversiteit aan mogelijkheden zien die ontstaan door camera´s uit te breiden met software en sensoren. Terugkomend bij meer alledaagse toepassingen, dan kun je via de ingebouwde audio van ip-camera´s nu al bezoekers toespreken, een live videogesprek voeren en in combinatie met een elektronisch slot deuren op afstand openen. Door een warmtesensor toe te voegen zijn (verse) producten in de logistiek en tijdens hun productieproces continu visueel en conditioneel te monitoren. Hetzelfde geldt voor een trilling- of vochtigheidsensor. Met gratis meegeleverde camerasoftware kun je ook al hoeveelheden tellen en visualiseren op een heatmap. Maar ook voor kentekenherkenning van voertuigen en vergelijken met de registraties in een database, heb je alleen software en geen sensoren nodig.

Wie zich meer in de techniek verdiept, ziet dat slimme ip-camera´s veel overeenkomsten vertonen met tablets en smartphones. Ze bevatten allemaal een hoge resolutie lens, processor, flashgeheugen, software en accessoires in een compacte behuizing. Omdat it-dealers meer ervaring hebben met die combinatie dan beveiligers, staan zij er beter voor om te profiteren van de businesskansen die ontstaan door het aanjagen van de ip-videomarkt door mobility. Je moet er alleen wel oog voor hebben.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4805513). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.