Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Via PRISM naar een Europese cloud

 

Hoe groot de terechte verontwaardiging over alle spionage- en afluisterschandalen zoals met PRISM ook is, niemand in mijn omgeving heeft zijn Gmail-account opgezegd. Op Skype kom ik dezelfde mensen tegen als voorheen. Voor zover ik weet, is niemand gestopt met betalen via Paypal.

Laat staan dat Nederlanders overwegen te stoppen met Whatsapp (die in strijd handelt met de privacywet), of naar aanleiding van de recente rapporten van het CBP over telecomaanbieders die de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) overtreden, niet meer internetten via een smartphone.

Verslaafd aan Amerikaanse internetdiensten

We zijn hooked. Zoals onze auto’s niet rijden zonder olie uit het Midden-Oosten, zo ligt onze online infrastructuur plat als we besluiten om internetdiensten uit de VS voortaan te vermijden. Waar zijn we zonder Google, zonder Apple, zonder Amazon en Evernote? Die afhankelijkheid is gevaarlijk. Ook hier is een vergelijking met onze olieverslaving snel gemaakt. In de autoindustrie wordt daarom hard gewerkt aan alternatieven. Elektrische auto’s moeten Europese autobezitters minder afhankelijk maken van de wereldpolitiek.

Meer urgentie door PRISM

In Europa gaan steeds meer stemmen op voor een Europese cloud. Onze afhankelijkheid van Amerikaanse dienstverleners zou verleden tijd kunnen zijn, als er voldoende Europese alternatieven bestonden. De weg naar de Europese cloud is echter geplaveid met uitdagingen en bezwaren. Contractvoorwaarden in landen binnen Europa moeten beter op elkaar worden afgestemd. De lappendeken aan wetten over persoonsgegevens moeten worden vervangen door Europese wetgeving voor dataprotectie. Eurocommisaris Viviane Reding liet onlangs nog weten dat er door PRISM gelukkig meer haast wordt gemaakt met de wetgeving.

Op weg naar ware multi vendor sourcing

Dit is geen pleidooi om al die handige Amerikaanse clouddiensten voortaan links te laten liggen. Evenmin ben ik een voorstander van een verplichte overstap op een Europees alternatief, als dat eenmaal voorhanden is. Wel geloof ik in keuzevrijheid. Door dezelfde type diensten van meerdere leveranciers aan te bieden, kan de eindgebruiker zelf bepalen onder welke voorwaarden hij een dienst wil afnemen. Er is altijd een alternatief beschikbaar. Dat klinkt simpel, maar het is momenteel niet het geval. Ik geloof dat multi vendor sourcing op dit gebied essentieel is. Zolang we afhankelijk blijven van Amerikaanse diensten, valt er in termen van privacy te weinig te kiezen.

Andres Steijaert, programmamanager cloudservices bij Surfnet

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4797511). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.