Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Wat betekent PRISM voor cloudactiviteiten?

 

Het nieuws over het PRISM-afluisterschandaal sloeg wereldwijd in als een bom. Nu de stof enigszins is neergedaald, denk ik dat de tijd rijp is om te bloggen over de gevolgen voor de cloud activiteiten in hoger onderwijs en onderzoek. Er is genoeg te zeggen om er een reeks blogposts aan te wijden.

Wat is er ook alweer aan de hand? De Amerikaanse inlichtingendienst NSA zou gebruikmaken van gegevens van Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube en Apple. Deze bedrijven, met name Google en Facebook, ontkennen met klem dat ze de Amerikaanse overheid directe toegang geven tot hun infrastructuur. Het blijkt een nogal technocratische reactie: er is weliswaar geen directe toegang, want er wordt eerst een verzoek tot het ophalen van informatie ingediend, maar dit gebeurt vrijwel automatisch.

Binnendringen zonder huiszoekingsbevel

Ik vind het grenzeloze en ongebreidelde karakter van deze spionage-activiteiten het meest opvallend. Blijkbaar maakt het helemaal niet uit wat Europa met Amerika afspreekt over de bescherming van data van EU-burgers. De infrastructuren van Amerikaanse cloud leveranciers lijken gewoon open te staan.

Er isgeen ‘huiszoekingsbevel’ nodig om bi niet-Amerikanen binnen te dringen. Online blijken dergelijke formaliteiten overbodig. Niet alleen komen ze binnen zonder te kloppen, ze dringen zelfs je ‘huis’ in zonder dat je hiervan op de hoogte wordt gesteld.

Nederland in de kopgroep met opsporingsbevoegdheden

Naar aanleiding van het schandaal liet minister Plasterk weten dat de Nederlandse inlichtingendiensten geen gebruikmaken van PRISM om informatie over personen te krijgen. Toch komt er een onderzoek naar de rol van de AIVD en de MIVD in het PRIMS-schandaal. In de nasleep van de berichten over PRISM wordt steeds meer bekend over spionage door andere landen. Zo tappen ook de Britten, Duitsers en de Fransen op grote schaal af. Qua opsporingsbevoegdheden blijkt Nederland echter tot de koplopers te behoren, getuige berichten als ‘Spionagepraktijken in de VS? Kijk eerst eens naar Nederland’ en Nederland koploper afluisteren (al uit mei 2012).

Zijn we onverschillig, cynisch, of blasé?

Het laatste woord is hier duidelijk nog niet over gezegd. Tegelijkertijd heb ik nog niemand ontmoet die naar aanleiding van het nieuws zijn Gmail-account heeft afgesloten, of die voortaan Skype links laat liggen. Als je NUtech mag geloven, vindt een meerderheid het zelfs geen probleem dat de overheid internet- en telefoongegevens aftapt. Overheerst de onverschilligheid? Of het cynisme? Maakte Edward Snowden iets openbaar dat we eigenlijk allemaal al lang wisten? Geloven de Nederlanders dat ze toch geen kans maken om hun privacy te herwinnen?

Ik denk dat er meer aan de hand is, te veel om in één blogpost uit de doeken te doen. Wordt dus, uiteraard, vervolgd.

Andres Steijaert, programmamanager cloudservices bij Surfnet

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4797454). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.