Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Consumentproducten vinden hun weg naar het werk

 

Expert

ing. Ronald Huijgens CISSP
Director Biometric Technologies, Unisys. Expert van voor het topic .

Consumenten producten, zoals de smartphone en de tablet computer, zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven, en heeft de manier waarop we onze tijd verdelen over werk en vrije tijd in korte tijd drastisch veranderd. Wie kan er nog zonder smartphone? Het apparaat is onderdeel geworden van onze identiteit en verstrekt toegang tot de digitale wereld, met alle mogelijkheden en bedreigingen die daarbij horen.

Tevens is de smartphone onderdeel geworden van de identiteit en heeft het invloed op de sociale status. Immers, de smartphone vormt de toegang tot de sociale media, zoals Twitter en Facebook en biedt de mogelijkheid om volop deel te nemen aan zowel de gewone als de digitale samenleving. Zo kun je bijvoorbeeld tijdens een vergadering via je smartphone of tablet in contact blijven met je collega’s en vrienden en bovendien, hoe moderner de apparatuur is, hoe meer indruk dat maakt.

De hedendaagse pas afgestudeerden, zijn opgegroeid in de digitale wereld, waarin sociale media en cloud computing de norm zijn. De smartphone en/of tablet zijn onmisbare middelen in hun werk en dagelijks leven en ook hun gedrag wordt mede bepaald door deze gadgets. De grens tussen vrije tijd en werk of studie vervaagt omdat het mogelijk is om altijd en overal te werken, maar het omgekeerde geldt ook, bijvoorbeeld het onderhouden van contacten via sociale media tijdens het werk of de studie. Als deze talenten eenmaal in het bedrijfsleven of in de publieke sector aan de slag gaan blijkt dat ze in een andere werkelijkheid terecht zijn gekomen. Deze werkelijkheid is in het verleden gecreëerd op basis van beproefde processen en technologie. Bij veel bedrijven is de it-infrastructuur ontworpen door mensen die de eerste pc’s op de markt hebben zien komen en die hebben ingepast in een rigide ict-omgeving. De productiviteit ging hiermee omhoog, zonder de werkwijze echt te veranderen. Voor de nieuwe medewerkers, die dezelfde dynamiek verwachten binnen een bedrijf, is het een kwestie van aanpassen aan de bestaande werkwijze.

Steeds vaker zien we medewerkers die hun eigen gadgets (smartphones, tablets, cloud en social media) gebruiken voor hun werk, wat de creativiteit en productiviteit ten goede komt. Echter, de it-infrastructuur in bedrijven is vaak niet voorbereid op het gebruik van persoonlijke gadgets, omdat het beheer van de gadgets buiten het bereik van de it-afdeling ligt. Dit betekent onder andere dat er maatregelen moeten worden getroffen om de bedrijfsinformatie te beveiligen en er oplossingen moeten worden gevonden om de voorgeschreven standaard applicaties te kunnen gebruiken

Voor moderne werknemers is hierdoor het onderscheid tussen vrije tijd en werk minder scherp geworden. Het is heel verleidelijk om overdag tijdens het werk even een tweet te sturen of via Facebook of Linkedin contacten te onderhouden, gebruik makend van de smart phone of de PC van de werkgever. Tegelijkertijd is het ook eenvoudig geworden om thuis, voor of na het werk, nog even een paar e-mails te verwerken of wat ideeën op te schrijven.

Deze trend zal zich verder ontwikkelen en biedt de mogelijkheid om de productiviteit van de moderne medewerker, door het gebruik van consumentenproducten op het werk, met een sprong te vergroten. Hiervoor zijn meerdere redenen voor, zoals de mogelijkheid om altijd te kunnen werken en de mogelijkheid om bekende software en tools te gebruiken.

Wel is het noodzakelijk dat de bedrijven het gebruik van consumentenproducten toestaan en zelfs aansporen en tegelijkertijd de nieuwe uitdagingen op het gebied van informatiebeveiliging oppakken en oplossen. Te denken valt aan het veilig ontsluiten van e-mail en andere toegang tot bedrijfsinformatie voor smart phone en tablets, bijvoorbeeld door het aanbieden van de benodigde (veilige) apps. Daarnaast zal de werkwijze van organisaties door deze nieuwe methode van werken moeten wijzigen.
Mijn werkgever heeft samen met IDC onderzoek gedaan, waaruit onder andere blijkt dat bedrijven deze ontwikkelingen wel degelijk zien gebeuren, maar moeite hebben om de ontwikkelingen bij te houden. Met name op het gebied van beveiliging is er nog een heleboel te doen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4395654). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.