Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Let op uw data in 2012

 

Computable Expert

Jaap Jan Visser
Directeur/ceo/country manager. Expert van Computable voor de topics Datamanagement, Infrastructuur en Security.

Het is weer tijd om vooruit te blikken op het komende jaar. Welke trends zijn er het komende jaar te bespeuren binnen de ict-wereld? Wat voor voordelen leveren deze trends ons op en welke risico´s zijn hier aan verbonden?

Volgens Gartner zal virtualisatie zich in 2012 verder blijven ontwikkelen en meer mogelijkheden bieden. Hoewel virtualisatie bedrijven meer flexibiliteit en onafhankelijkheid biedt, blijft er een risico op dataverlies omdat data nog altijd is opgeslagen op een hard- of tapedrive. Het is daarom van belang dat bedrijven informatie management strategieën aanpassen voor nieuwe technologieën.

Daarnaast blijft cloud computing belangrijk. Uit een recent gepubliceerd rapport van Cisco Systems blijkt dat bedrijven meer gebruik zullen gaan maken van cloud computing in 2012. In 2010 gingen er volgens het bedrijf 130 exabytes aan data door cloud netwerken. De voorspelling is dat dit in 2015 zal toenemen tot 1.6 zettabytes. Hoewel cloud computing geoptimaliseerde opslag biedt die niet is aangesloten op een specifieke infrastructuur, is deze technologie nog steeds verbonden aan hardware componenten en dus niet immuun voor verlies van gegevens.

Sociale netwerken zoals Twitter, LinkedIn en Facebook worden door veel bedrijven gebruikt voor marketing en hr-doeleinden. Hoewel deze data van grote waarde kan zijn voor een bedrijf, is er sprake van een hoger opslagvolume en daarmee een toenemende kans op verlies van gegevens en beveiliging. Organisaties moeten dus beslissingen nemen over hoe en waar deze content moet worden beschermd en opgeslagen.

De groeiende bring-your-own device trend zal bedrijven ook dit jaar van nieuwe uitdagingen voorzien. Privé mobiele telefoons, tablets en laptops zijn vaak niet zo goed beveiligd. Zonder een goede back-up strategie voor privé apparaten is er een grote kans dat belangrijke informatie verloren, gestolen of beschadigd raakt. Daarnaast is het belangrijk voor bedrijven dat data verwijderd wordt als een personeelslid het bedrijf verlaat. Bedrijven hebben daarom professionele oplossingen nodig om data terug te halen en veilig gegevens te wissen zonder dat het apparaat zelf beschadigd.

Flash storage drives en solid state disks (ssd's) bieden een grotere opslagcapaciteit en worden steeds goedkoper. Hierdoor zal het gebruik van flash en ssd-technologie in 2012 toenemen, waardoor ook de hoeveelheid bedrijfsdata dat hierop is opgeslagen zal groeien. Aangezien er nog geen standaarden zijn vastgesteld en fabrikanten hun eigen technologie hebben, zullen data recovery engineers up-to-date moeten blijven met de nodige instrumenten en technologieën om met succes gegevens terug te halen van flash en Sssds. Daarnaast betekent dit voor flash en ssd-gebruikers dat het essentieel is om regelmatig back-ups te maken.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4358238). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.