Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

De noodzaak van two factor authenticatie

 

Computable Expert

Rob Buddingh
Sales Director, IP4SURE. Expert van Computable voor de topics Cloud Computing, Infrastructuur en Security.

Steeds meer gebruikers van Apple iPhones en iPads, Android smartphones en tablet-pc’s loggen in via onbekende netwerken zoals een restaurant of lounge op het vliegveld, koffiecorner en in de trein. Toen alle digitale informatie nog centraal opgeslagen werd binnen een eigen datacenter was het nog relatief eenvoudig. Een stalen omhulsel beschermde de data en via een vpn verbinding kwamen alleen mensen die geautoriseerd waren op het netwerk.

Met de komst van SaaS en cloud gebaseerde applicaties zoals bijvoorbeeld Salesforce, mySap, Google Docs en Microsoft Office 365 betekent dit dat je data verspreid is over vele plekken. Het wordt dus steeds moeilijker om je digitale identiteit te beschermen waardoor fraude en diefstal een grote bedreiging vormen voor iedereen die inlogt op een ‘open’ netwerk. Wat kun je doen om je netwerk te beschermen, zonder dat de kosten uit de hand lopen? Het antwoord is two factor authenticatie.

Toenemende bezorgdheid

De noodzaak van two factor authenticatie wordt ondersteund door een aantal brede vraagstukken. Steeds meer mensen maken gebruik van de online diensten van de overheid waardoor zij zich ook bewust worden van beveiliging en risico's. Denk hierbij aan het indienen van je btw-aangifte waarvoor je een uniek twaalfcijferig ID krijgt toegewezen. Maar banken en verzekeringsmaatschappijen gebruiken slechts op enkele vlakken authenticatie. Daardoor is nog niet alles zo beveiligd zoals het zou moeten zijn en dit zorgt voor bezorgdheid. Recent onderzoek uitgevoerd door archiefopslag bedrijf Fellowes heeft aangetoond dat het vertrouwen van de consument met betrekking tot dit onderwerp drastisch is gedaald, 96 procent maakt zich zorgen dat organisaties waar zij mee te maken hebben onverantwoord met hun data omgaan. Deze bezorgdheid zal toenemen als het aantal ID-fraude slachtoffers stijgt.

Commercieel gezien is het gebruik van two factor authenticatie ook interessant. Binnen bepaalde sectoren staan bedrijven er op dat hun leveranciers deze manier van verificatie gebruiken om er zeker van te zijn dat de gegevens van consumenten adequaat beschermd worden. Niet alleen consumenten maar ook bedrijven worden zich dus steeds meer bewust van de bescherming van persoonlijke data en informatie die online is opgeslagen.

Maar denk ook aan de bescherming van populaire social media zoals Twitter, Facebook en andere sites. Een onderzoek uitgevoerd voor Capital One toonde aan dat er in de afgelopen twaalf maanden zestig miljoen Facebook, Twitter en andere social media accounts zonder toestemming betreden zijn. Dit laat de omvang van het probleem nog duidelijker zien .

Eenvoudige bediening

Authenticatie is eenvoudig, makkelijk te implementeren en te managen en kost niet meer dan een kop koffie per gebruiker per maand. Het wordt geleverd als een SaaS applicatie waardoor geen dure voorinvestering nodig is. Bedrijven vragen steeds vaker om tokenloze oplossingen. Deze worden aangeboden via softtokens (apps) op smartphones zoals de iPhone, Android toestellen of Blackberry, maar ook via sms authenticatie of de patroon herkenning GridSure. De service is volledig geautomatiseerd en er hoeven geen dure it-resources aan verbonden te worden.

Het automatiseringsaspect van de service is bijzonder belangrijk. De grootste overhead met authenticatie zijn niet de kosten vooraf, maar het on-going management en de administratie van gebruikers. Door gebruik te maken van een geautomatiseerde ‘rules engine' zoals het Blackshield Cloud system maakt het mogelijk om gebruikers automatisch uit te rollen, maar ook om dit automatisch weer aan te passen of terug te draaien.

Je kunt meer dan twintigduizend soft tokens in minder dan twintig minuten inzetten. Dit haalt alle druk van de it-diensten en helpdesk en zorgt ervoor dat het hele proces makkelijker te bedienen is.

Slimme zet

Met de opkomst van cloud based en hosting services, de toenemende populariteit van social media, diverse diensten van de overheid en bancaire wereld en de groei van online handel zal de noodzaak voor goede beveiliging toenemen die dankzij slimme en snelle services zoals two factor authenticatie van Cryptocard.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4350114). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.