Ict-projecten bij de overheid falen vaak, is de conclusie van de Tijdelijke Commissie ICT. En toch functioneert onze overheid beter dan menig andere overheid, onder meer dankzij ict-ontwikkelingen en de aanwezigheid van goede systemen.
Wij geloven in de waarde van kennis en ervaring, opgebouwd door ons; duizenden professionals in honderden projecten, die meer of minder succesvol te noemen waren of zijn. Niet voor niets worden 'ervaren ict'er', 'ervaren projectmanager', et cetera gezocht. Ervaren professionals weten risico's te onderkennen en vermijden, en weten succesvolle zaken opnieuw toe te passen. Zij hebben hun 'trukendoos' paraat.
Laat van je horen!
Daarom deze zoektocht naar de succesvolle systemen bij de overheid:
Vind je systeem X van de overheid geslaagd? Dan willen we dat graag van je vernemen. Noem de relevante gegevens (waar, peroide, omvang, doelstelling, et cetera. [mag ook geanonimiseerd]) en geef aan waarom je vindt dat dit een succesvol systeem is. Bovendien vragen we je om de vijf belangrijkste zaken te noemen die bijdroegen aan het succes van dit systeem. Eventuele 'downsides' mogen natuurlijk ook genoemd worden, ook ter lering! We hopen zo een lijst te kunnen opstellen van criteria die een systeem succesvol maakt.
Let op, het gaat ons vooral om systemen die nu met succes worden gebruikt. Het traject om daar te komen mag een drama zijn geweest, als het resultaat van al die ellende maar een succesvol systeem heeft opgeleverd.
Wij zoeken daarom de ict-systemen waar ambtelijk Nederland - en de burgers als dit relevant is - het meeste profijt van hebben. (Een zoektocht naar succesvolle projecten kunnen we ook eens doen...).
Deze manier van 'analyse; is niet nieuw. Steve Covey heeft het vaker toegepast, bijvoorbeeld in zijn bestseller 'The 7 habits of Successful Managers'. Cmm (capability maturity model), de methode voor het meten en verbeteren van de volwassenheid van (software) organisaties is ook zo ontstaan - door het verzamelen van informatie over succesvolle organisaties. Als we er in slagen om een echte 'lijn' te vinden, hebben we misschien met zijn allen de nieuwe 'silver bullet' voor systeemontwikkeling. Maar, zelfs als we de zilver bullet niet hebben gevonden, is dit een snelle manier om onze ervaring te delen en discussies te ontketenen over de basis van ons vak.
Deze opinie is geschreven in samenwerking met Martin de Haas, ict business consultant bij PenQ.
Lees ook