Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Vijf jaar Rijks-CIO, vijf jaar CIO-Stelsel

 

Computable Expert

Willem Beelen
Market Sales Director Public Sector & Healthcare Atos Nederland, Atos Nederland. Expert van Computable voor de topics Digital Transformation, Overheid en Zorg.

Met de aanstelling van Maarten Hillenaar, januari 2009, als CIO Rijk was een van zijn eerste opgaven om de governance op orde te brengen. Naar aanleiding van de overschrijdingen van de ict-projecten bij het Rijk had de Tweede Kamer aangedrongen op het aanstellen van een Rijks-CIO en een cio per departement, die vooral moest fungeren als ‘bruggenbouwer’ tussen ict, de bedrijfsvoering van het primaire proces en de leveranciers.

Het cio-stelsel van het Rijk was geboren. Een jaar later werd er in een iteratief proces samen met onder meer de markt, die tijdens zogenaamde ‘Hollandse kost’ werkdiners om reflectie werd gevraagd, vorm en inhoud gegeven aan de I-Strategie voor het Rijk.

En nu, vijf jaar later, zijn kaders gecreëerd voor het onder controle brengen van die (grote) ict-projecten, voor de enterprise architectuur Rijksoverheid (iAtlas) en voor de beveiliging (de Baseline Informatiebeveiliging Rijksdienst). Kwaliteit wordt getoetst door middel van onder meer Gateway-Reviews. En over de voortgang wordt gerapporteerd in een ict-dashboard (geïnspireerd op het dashboard van Obama’s voormalige cio, Vivek Kundra) en in de Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk. Deze laatste, dit jaar inmiddels de derde op rij, bevat onder meer de onderwerpen ict en informatiehuishouding en is mede bedoeld om de Tweede Kamer te informeren over de status van de bedrijfsvoering van het Rijk.

De inrichting van het cio-stelsel wordt verder vorm en inhoud gegeven door de instelling van de Interdepartementale Commissie van CIO’s (ICCIO) die vanuit een gemeenschappelijk perspectief werkt aan de Hervormingsagenda en de visiebrief digitale overheid 2017 met als onderwerpen:
Een nog betere overheidsdienstverlening, ‘horizontale’ samenwerking tussen de verschillende departementen op het vlak van diensten en processen om daarmee meer te functioneren als één concern en het verminderen van de uitgaven op personeel en materieel.

Wat verder opvalt is dat de leden van de ICCIO een hecht team vormen en dat lijkt nu zo vanzelfsprekend, maar dat was vijf jaar geleden totaal anders. Ze inspireren elkaar en dat is onder meer zichtbaar bij het ministerie van Veiligheid en Justitie alwaar onder leiding van plaatsvervangend Secretaris-generaal, Nicole Stolk-Luyten, conform het model van het Rijk, een CIO Raad Veiligheid en Justitie van start is gegaan. Binnen vrijwel alle onderdelen van Veiligheid en Justitie is een cio benoemd. En net als de ICCIO dat voor het Rijk doet, geldt hier dat Veiligheid en Justitie-brede taken, zoals architectuur, informatiebeveiliging en portfoliomanagement, onderling zijn verdeeld.

Is dat genoeg? Nee, er is nog het nodige te verbeteren. Wij merken als marktpartij dat nog steeds regelmatig het wiel opnieuw wordt uitgevonden. Het adagium ‘hergebruik’ van de CIO Rijk behoeft meer aandacht dan het nu krijgt. De ingezette ‘horizontale’ samenwerking om steeds meer als Rijk als één concern te gaan acteren stopt nog vaker dan nodig is bij de departementale grenzen. Dit terwijl kennis en kunde bij collega departementen en de markt aanwezig zijn om juist die extra slagen te kunnen maken. En ook op het vlak van aanbestedingen kan het slimmer en daarmee doelmatiger. Uitvragen die worden gedaan zijn meer gericht op de oplossingen dan te denken vanuit de vraag. Innovatie wordt daarmee nog wel eens teniet gedaan.

"Le roi est mort, vive le roi!"  Er is veel gedaan, maar nog veel meer te doen voor de nieuwe CIO Rijk. Ben benieuwd naar de komende vijf jaar.

 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4946552). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.