Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Reshoring: waarheid of mythe?

 

Computable Expert

drs. Hugo Messer
Directeur/ceo/country manager. Expert van Computable voor de topics Outsourcing en Loopbaan.

Zijn bedrijven het it-werk weer naar hun eigen land aan het halen? Staat offshoring in de achteruit? Ik hoor vaak mensen zeggen dat dit het geval is. Het klinkt vaak als ‘harde feiten’, dus heb ik besloten om wat onderzoek te doen.

Het eerste wat ik gevonden heb is dat er geen onderzoek is. Er is bijna geen onderzoek gedaan naar de landen waar mensen offshore of nearshore uitbesteden (tenminste, van Nederland kon ik geen data vinden). Er is ook geen onderzoek gedaan over het netto effect van banen die naar het buitenland verplaatsen versus banen ‘die terug komen’. Misschien een wake-up call voor sommige onderzoekers?

Ik heb wel verhalen gevonden over ‘reshoring’. In de VS bestaat een beweging genaamd Reshorenow. Dit is een groep mensen die bewustzijn creëren bij bedrijven om banen in de industrie terug te halen naar de VS. Ze doen een beroep op mensen door de voordelen van het creëren van ‘banen thuis’ te vertellen. Als we ons iets verder verdiepen in de beweging, blijkt dat er geen hard bewijs is dat banen inderdaad weer terugkeren, hoewel er natuurlijk individuele cases zijn. Dit relateert ook aan banen in de industrie en niet it-banen.

In Nederland heeft het Financieel Dagblad (FD) onderzoek gedaan in 2013 dat aantoonde dat 10 procent van de bedrijven die hun werk naar offshore hadden gebracht, hun banen terug haalden naar Nederland. En 5 procent overweegt dit ook te doen. Ik vind dit onderzoek niet echt overtuigend, omdat het niets zegt over de beweging in de andere richting: hoeveel procent van de bedrijven beweegt zijn werk offshore? En van de 15 procent waarvan gezegd wordt hun werk terug te brengen, hoeveel zijn er op hetzelfde moment nog steeds die speciaal werk offshore laten doen? Wederom, het gaat om banen in de productiesector.

De Boston Consulting Group, heeft een gelijksoortig onderzoek gedaan in 2013. Dit onderzoek toonde aan dat 54 procent van de manufacturing-bedrijven het overwegen om hun banen terug te brengen terwijl 21 procent actief hun banen terug aan het brengen is.

Voor de situatie in Nederland is er een interessante analyse gedaan over reshoring versus offshoring. Men heeft mensen geïnterviewd met verschillende achtergronden (een directeur, een economist, een onderzoeker) om commentaar te geven op het idee dat banen inderdaad terugkeren naar Nederland. Het lijkt dat ze het er allemaal over eens zijn dat de media ervan houdt om te rapporteren dat banen inderdaad terugkeren, maar apart van sommige individuele cases, dat de trend is om banen offshore te laten doen en niet andersom.

Vanuit mijn non-academische bevindingen in de markt, heb ik ook geobserveerd dat offshoring en nearshoring in populariteit stijgen. Ik geloof ook dat de trend niet te stoppen is, omdat we in Europa te weinig vakbekwame mensen hebben in bepaalde gebieden. En meer werk wordt op afstand gedaan dan mensen doorhebben (omdat de meeste media alleen de hypes publiceren). Ik sprak met consultancy bedrijven, die me vertellen dat de meeste rapporten worden geschreven door collega’s in India. Voor sommige consultancy banen vliegen ze zelfs mensen van India naar hun klant toe. De Nederlandse postdienst heeft mensen in de Filipijnen die enveloppen screenen die hun systemen niet konden lezen zodat ze op het juiste adres worden bezorgd. Het lijkt er volgens mij op dat de beweging naar het Oosten is en niet de andere kant op.   

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5190156). © Jaarbeurs IT Media.

5,8

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.