Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Investeren in verandering: drie IT-trends in 2014

 

Computable Expert

Piet van Vugt
CEO, Pink Elephant. Expert van Computable voor het topic Cloud Computing.

De Nederlandse economie heeft een turbulent jaar achter de rug vol faillissementen en besparingen. Volgens Nobel wordt 2014 echter een jaar waarin bedrijven de negativiteit van zich zullen afgooien en gaan investeren in verandering. Ik merk dat onder ceo's een proactieve houding aan het ontstaan is. Ze zijn klaar met de crisis en willen weer vooruit. In deze bijdrage behandel ik de in mijn ogen drie belangrijkste technologietrends voor 2014.

Uit de conjunctuurenquête van de Kamer van Koophandel blijkt dat ondernemers eind 2013 optimistischer zijn over hun omzetgroei met stijgingsverwachting van 11,4 procent. Ik vind dit een logisch gevolg van een lange periode van besparingen. Bedrijven hebben jarenlang hun kosten geknepen om te overleven. Ook dit jaar lagen de investeringen in Nederland nog circa 12 procent lager dan in 2012. De bedrijven die nu nog bestaan, hebben hun kosten goed onder controle en zullen bij een aantrekkende economie een snelle omzetgroei zien. Ik verwacht dat Nederland aan de vooravond staat van een innovatiegolf, waarbij investeringen in menselijke creativiteit en technologie centraal zullen staan.

1. Automatisering it-beheer

Bedrijven hebben it jarenlang gebruikt als middel om kosten te besparen, bijvoorbeeld door middel van clouddiensten en outsourcing of door minder personeel in dienst te nemen. Deze strategie heeft echter in de meeste gevallen niet bijgedragen aan de structurele vernieuwing van bedrijfsprocessen en het ontwikkelen van andere businessmodellen. Het traditionele beheerdersvak is dood. 

Interne beheerteams kunnen best kostenefficiënt en goed werk doen, maar houden vanuit hun rol meestal geen tijd over om zich ook nog met bedrijfsverandering en innovatie bezig te houden. In dat geval kun je het beheer, en wellicht zelfs je volledige it-infrastructuur, beter uitbesteden. Zo creëer je weer de financiële ruimte om je technologie zo in te gaan richten dat die echt waarde toevoegt aan je bedrijfsvoering.

2. Van it- naar businessprojecten

Agile-projectmethodes hebben hun effectiviteit bewezen voor softwareontwikkeling, maar zouden eigenlijk organisatiebreed gebruikt moeten worden. Zo'n 80 procent van de bedrijven in Nederland werkt nog op de oude manier. Het management bedenkt iets, dat vervolgens door een dienstverlener opgeleverd moet worden. Dit is het schoolvoorbeeld van een ouderwets it-project dat aansluiting mist met de business.

Niet voor niets mislukt nog steeds 31 procent van it-projecten en van de 52 procent van de projecten die wel slagen, wordt 189 procent over het geplande budget opgeleverd. Als bedrijf moet je alleen nog maar denken in businessprojecten. Door Agile te werken, maak je zowel je it-infrastructuur als je organisatie wendbaar. Je gebruikt dan de kennis en creativiteit van het management, maar ook van de marketing, sales en de gebruikers. Dergelijke projecten leiden tot veel betere resultaten.

3. Meer waarde halen uit bedrijfsdata

Vanaf 2014 zal data steeds meer de olie van de economie worden. Big data en business intelligence zijn technologieën die bedrijven meer inzicht kunnen geven in hun bedrijfsgegevens. Met die informatie kunnen zij hun klanten beter bedienen en hun bedrijfsprocessen efficiënter inrichten.

Creatief omgaan met je bedrijfsdata is essentieel om als organisatie niet op achterstand te komen. Weet wat je klanten willen en waar je kansen in de markt liggen. Investeer in de middelen die je daarbij helpen, maar laat je goed adviseren, want het aanbod groeit met de dag. Investeer in deze nieuwe manier van denken en werken, zodat je snel kunt in spelen op kansen in de markt.

Bedrijfstransformatie

Ondanks de positieve verwachtingen voor 2014 hebben veel Nederlandse ondernemingen nog een forse uitdaging om de bedrijfstransformatie te ondergaan die nodig is om concurrerend te blijven. In zekere zin hebben we een achterstand op jongere economieën als die van China, die van oorsprong Agile zijn. Maar wij liggen wel mijlenver voor op het gebied van internetgebruik. 98 procent van Nederland heeft een internetaansluiting, overal ligt glasvezel en we zijn één van de meest creatieve volken op aarde.

Na de periode van besparing die achter ons ligt, biedt 2014 weer kansen voor bedrijven om de kennis en creativiteit van hun mensen te gaan gebruiken. Door te investeren in het veranderen van je organisatie en je businessmodel, werk je aan een duurzame toekomst.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4946722). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.