Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Crisis? Welke crisis?

 

Computable Expert

ing. Léon van den Bogaert MBA
Manager Cloud Technology, CTAC. Expert van Computable voor de topics Outsourcing, Cloud Computing en Mobility.

Naast hangjongeren heb je ook hangouderen. Bezit nemen van een bankje, bij voorkeur voor een winkelcentrum, en het alledaagse leven om je heen zien gebeuren. Zonder er deel van uit te maken. Nu hebben we te maken met een nieuw fenomeen, hangondernemers. Hoe zegt u? Ondernemers of managers, die bij een virtueel bankje, bij voorkeur op LinkedIn, een beetje rondhangen terwijl de economie om ze heen voortraast.

Passiviteit is des duivels oorkussen. Zeker voor ondernemers. Als je de crisis als een gegeven accepteert dan krijg je een selffulfilling prophecy. Veel ondernemers hebben vanaf het begin van de financiële crisis in 2008 het vet op hun botten verbrand. Nu het vet op is, wachten ze tot de crisis voorbij is. Dat zie je terug in het aantal faillissementen, die waren tot begin dit jaar nog relatief zeldzaam. De laatste zes maanden is het aantal bedrijven dat is omgevallen enorm gestegen, tot meer dan zevenhonderd per maand.

Voor alle hangondernemers heb ik een schokkende mededeling. Er is geen crisis. De crisis is namelijk allang voorbij. De situatie waar we nu in zitten is de nieuwe realiteit. Als je nog steeds vasthoudt aan de oude situatie, de afgelopen jaren niet in innovatie hebt geïnvesteerd, niet een keer uit je schuilkelder bent geweest, de oude tijden romantiseert, dan ben je een echte hangondernemer. Je had moeten sparen in goede tijden en uitgeven in de magere tijden. Uitgeven aan innovatie, je team bij de hand moeten nemen en nieuwe kansen onderzoeken.

chief innovation officer

Een aantal vooruitstrevende bedrijven heeft ervoor gekozen om innovatie een onderdeel van hun strategie te maken. Tot voor kort hadden de van oudsher primaire procesverantwoordelijken, zoals inkoop, verkoop, logistiek, productie en financiën, een positie aan de directietafel. Inmiddels heeft de it-directeur ook zijn directiestoel verdiend. De volgende stap is om daarnaast innovatie, met ondersteuning van it, als strategisch te zien. De chief innovation officer wordt een ingeburgerde term. Niet omdat het zo mooi op een visitekaartjes staat, maar omdat het een belangrijk deel van de overlevingsstrategie moet zijn.

Bedrijven die innovatie niet omarmen, hebben weinig toekomst, net als hangjongeren. Maar het is nog niet te laat. Gebruik het laatste vet op de botten om intern te zoeken naar nieuwe mogelijkheden voor je business. Voordat je met jouw onderneming onderdeel wordt van de stijgende statistieken van de Kamers van Koophandel.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4808678). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.