Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Honey I shrunk the CIO - Van CIO naar CDO

 

Computable Expert

Marco Gianotten
Managing Director, Giarte Media Group. Expert van Computable voor het topic Outsourcing.

Salesforce.com verkoopt 90 procent van de licenties direct aan de business. Bij traditionele software is de it-afdeling heer en meester; van OS tot erp en van middleware tot database. Waar bedrijven nog mondjesmaat de transitie naar cloud maken, hebben wij dat als consumenten al lang gedaan. We delen massaal files, notities, foto’s en onze sociale contacten via Dropbox, Evernote, Flickr, LinkedIn, Google en Facebook.

Ook professionals als data-analisten gebruiken graag de cloud om snel te beschikken over extra processing power of dataopslag. De democratisering van ict betekent dat de natuurlijke macht die it-afdelingen decennialang hadden, wordt gebroken. Er zijn tal van valide redenen om deels centraal te blijven managen (compliance, integratie, security), maar de it-afdeling kan zich niet meer opstellen als een monopolist.

Einde van het cio-tijdperk

Tot voor kort dacht menig cio verlost te zijn van al die eigenwijze bemoeials door toe te staan dat gebruikers en managers hun eigen iPad mogen gebruiken voor werkdoeleinden. Zij konden vanaf dat moment mail en agenda ook op hun eigen devices gebruiken en het guest Wi-Fi werd aangepast aan de groei van het draadloze dataverkeer op kantoor. De trend van it-consumerization houdt echter niet op bij bring your own (byo). De afhankelijk van it is nu zo groot en gebruikers zijn zo veel gewend als consument, dat je als cio geen ‘nee’ kunt blijven verkopen.

In plaats van het onderspit te delven met het oude command and control kan de cio beter kiezen voor connect and collaborate. Het borrelt aan goede ideeën bij it-savvy gebruikers in de business. Waarom organiseer je als cio geen marktplaats voor het bijeenbrengen van diverse talenten en competenties (zoals voor big data) en innovatiewedstrijden (zoals voor nieuwe apps)? De kracht van cio’s gaat zitten in verbinden en het ontketenen digitale innovatie in de business.

Bouw je it-organisatie opnieuw op

Met de transformatie naar cloud zullen de serverknuffelaars als eerste het pand verlaten. De aandacht zal verschuiven van beheer naar het faciliteren van de business, om groei te realiseren en customer experience te verbeteren. Bij Starbucks is er naast een cio (die aan de cfo rapporteert) ook een chief digital officer (die aan de ceo rapporteert). Deze cdo is bezig met het verbeteren van de klantbeleving en dus ook het genereren van nieuwe omzet en marktaandeel.

Waarom zou je als cio wachten totdat je rechts wordt ingehaald door een cdo? Bouw je it-organisatie om van inward-facing naar outward-facing. Geld verdienen voor en met de business levert heel wat meer op aan respect en waardering, dan een constante strijd om de hoogte van het it-budget. Er gaat meer geld om in marketing dan in it!

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4769182). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.