Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Geluk in het bedrijfsleven

 

Computable Expert

drs. Hugo Messer
CEO, Bridge Outsourcing B.V.. Expert van Computable voor de topics Outsourcing en Loopbaan.

Ik ben net klaar met het lezen van het boek over Zappos 'delivering happiness'. Ik hou van het verhaal en die ideeën die erin zitten en ik ben aan het onderzoeken hoe dit van toepassing is op ons bedrijf. Mijn algemene kijk op de bedrijfswereld is dat het meeste gaat over objectiviteit, over geld, over 'saaie dingen'.Veel bedrijven zijn gebouwd gebaseerd op dingen die van weinig invloed zijn op mensen in ons dagelijks leven.

Uiteindelijk, de enige dingen die ons leven beïnvloeden zijn overleving en voortplanting (toch?). In het huidige tijdperk, zijn die twee dingen bijna vanzelfsprekend en in de geavanceerde economieën, verzinnen we steeds meer geavanceerde ‘spullen’ om onszelf bezig te houden. Dus bedrijven verzinnen luxe producten en diensten, maar velen zonder een ‘hart’. We bedenken mooi klinkende mission statements en schrijven kernwaarden op muren waar we vervolgens nooit meer naar kijken.

Wat me geïnspireerd heeft in het boek is dat Zappos iets wat ik op de een of andere manier inherent ‘saai’ vindt, (het verkopen van schoenen via een website) om heeft weten te draaien in een bedrijf waar het allemaal gaat over ‘bedrijfscultuur’, ‘kernwaarden’ en ‘geluk’. Lees de tien kernwaarden van Zappos en je kan zien dat er emotie in zit, ze klinken en voelen inspirerend. De manier waarop Tony Hiesh het verband beschreef tussen hun services en geluk: ‘We hebben altijd klanten gehad die het openen van een Zappos-verzending ervaren als ‘Geluk in een doos’. Of dat het geluk is dat klanten voelen wanneer zij hun perfecte paar schoenen of de perfecte outfit ontvangen, of dat het geluk komt door onze verrassing upgrades zoals het ‘s nachts verzenden of dat wanneer zij spreken met iemand van onze Customer Loyalty Team, of dat het geluk dat werknemers voelen door deel te zijn van een cultuur waar de waarden overeenkomen met hun eigen persoonlijke waarden – hetgene dat al deze dingen met elkaar verbindt is geluk.

De onderliggende vraag over het verkrijgen van geluk van een bedrijf (wat een uitkomst is) is ‘waarom?’. Waarom zitten in we in deze business? Waarom doen we wat we doen?

Ik heb veel nagedacht over deze vragen de afgelopen jaren. Sommige gedachtes zijn de laatste tijd omhoog gekomen. Eén van mijn Indiase collega’s zei het op deze manier: ‘Elke klant komt naar ons toe met een droom en wij helpen ze deze te verwerkelijken.’ John, onze Zweedse verkoop-machine zei, laten we stoppen met deze onzin, ik geloof dat de essentie van wat wij hier aan het doen zijn, is het mogelijk maken voor mensen samen te werken over de hele wereld, samen plezier te hebben en het samen bereiken van goede resultaten! Het gaat om plezier en het gat kleiner maken.

Voor mij, het waarom is de kern van het creëren van een betere balans in de wereld. Ik geloof sterk dat offshoring een effectieve manier is om armoede te bestrijden. We creëren banen in ontwikkelingslanden. De mensen die voor ons werken krijgen een goed salaris, dat zij gebruiken om hun familie te voorzien van een goed leven. Op hetzelfde moment, vacatures die moeilijk te vullen zijn in Europa omdat er niet genoeg mensen zijn, kunnen makkelijker gevuld worden waardoor bedrijven in het westen groeien en meer omzet maken en daardoor uiteindelijk ook banen in het westen creëren.

Bovenop deze waarom zijn meerdere antwoorden op deze waarom. Elke dag zit ik achter mijn pc, wat ik zie als mijn ‘raam naar de wereld’. Ik spreek met mensen over de hele wereld, koppel mensen uit een land met mensen uit een ander land. Zij werken samen om samen ‘dingen’ te bereiken. Samen dingen bereiken brengt geluk. Samenwerken met ‘nice guys’ brengt geluk. Taart in elkaars gezicht gooien en kleurenverf in elkaars gezicht gooien brengt geluk (Maslow zou zeggen dat het alleen plezier is en geen geluk, maar ik blijf steeds hetzelfde herhalen, dus het is voor de langere termijn). Het maakt me gelukkig als ik zie hoeveel we de afgelopen acht jaar geleerd hebben over het samenwerken over de hele wereld en dat onze klanten daar ook baat bij hebben.

Misschien moeten we hier niet refereren aan ‘geluk in een doos’ maar aan ‘geluk door een draadje’. Dit waren mijn gedachten over geluk in onze business. Ik ben benieuwd wat de jouwe zijn…

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4754709). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.