Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Van broadcast naar video-on-demand (5)

 

Los van de gekozen verbindingstechnologie wordt de keuze voor connectivity bepaald door vier parameters: prijs, bandbreedte, latency (vertraging) en beschikbaarheid. Elke situatie vergt een specifieke afweging van de optimale mix. Voor media zijn met name bandbreedte en latency belangrijke factoren. Dit is de vijfde en tevens laatste blog over de grote veranderingen in de mediawereld.

Een belangrijke trend is het pay-per-use model in connectivity: de klant betaalt voor de benutte bandbreedte, niet voor de capaciteit. We zien dat dit in de VS doorbreekt. In Europa is het nog niet zover. Carriers uit de wereld van internet connectivity lopen hierin voorop. De meeste traditionele carriers hebben moeite met het opzetten van billing-systemen. Het is technisch complexe materie. Bovendien is het gemakkelijker - en lucratiever - om te factureren op basis van afgenomen capaciteit in plaats van gebruik.

Indien pay-per-use mogelijk is, zie je vaak mengvormen ontstaan: 50 procent van de op piekbelasting gedimensioneerde bandbreedte wordt vast afgenomen, en de rest gefactureerd op basis van daadwerkelijk gebruik. Carriers doen aan overbooking, dus er zit veel lucht in de aangeboden prijzen. Voor media-uitgevers is dit een uiterst belangrijke ontwikkeling omdat ze vaak te maken hebben met onverwachte en hele grote pieken, zeker als het om content gaat met een grote nieuwswaarde, om video die iedereen wil zien en delen.

Ik heb vijf tips voor content-providers:

  • Er is altijd een grotere beschikbaarheid nodig dan je denkt, doe een Zero Assessment;
  • Stel per applicatie de bandbreedte in, een one-size-fits-all benadering is nodeloos duur;
  • Lever jezelf niet uit aan een enkele carrier;
  • Blijf flexibel en voorkom langlopende contracten (maximaal twee jaar). Connectivity daalt voortdurend in prijs, de latency wordt steeds lager en de innovaties gaan heel snel. De oplossing van vandaag is overmorgen alweer verouderd;
  • Vraag om pay-per-use bandbreedte.

In welke fase je content-netwerk strategie zich ook bevindt, connectivity is - hoewel onderbelicht - van cruciaal belang. Doordacht connectivity-beleid is afgestemd op de bedrijfsstrategie en draagt bij aan goed risk management. Met een slimme aanpak valt veel geld te besparen, de algemene beschikbaarheid van it-voorzieningen te verhogen en de flexibiliteit van de onderneming te vergroten.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5213839). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.