Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Afschaffen roamingkosten lost niets op

 

Expert

Rob van Velzen
Managing Director, TRUPHONE. Expert van voor het topic .

Per 1 juli 2014 is de maximumprijs voor mobiel bellen, sms´en en internetten vanuit andere EU-landen omlaag gegaan. Dat is bepaald in de nieuwe EU-regelgeving rondom roaming. Ik verwacht dat deze maatregel maar voor weinig Nederlanders echt voordeel zal opleveren en dan met name niet voor de zakelijke gebruikers die veel naar het buitenland reizen. Bovendien is het volledig afschaffen van roaming nog niet goedgekeurd door de Europese Raad.

De hoge kosten voor roaming beperken de innovatie en internationale concurrentiepositie van Europa. Dat was de belangrijkste reden voor Eurocommissaris Kroes zich hard te maken voor deze regelgeving. Ik vraag me serieus af of de regelgeving dat gewenste effect gaat creëren. De wet geldt immers alleen binnen Europa en dat is een relatief kleine marktplaats voor bedrijven die internationaal zakendoen. De economie globaliseert en de hele wereld is tegenwoordig het speelveld van bedrijven. Als we alleen de hoge roamingkosten in Europa aanpakken zal dit niet leiden tot een betere concurrentiepositie. Sterker nog...

Hoe harder Neelie Kroes drukt op de prijzen in Europa, hoe harder de prijzen van datagebruik in Nederland en buiten Europa stijgen. Dat kan oplopen tot 7zeveneuro voor 1MB aan data in Amerika. De gevestigde operators hebben het moeilijk, want de omzetten op mobiel bellen en sms’en raken in een vrije val. Het enige dat enorm is gestegen, is het gebruik van data. Alleen al in het afgelopen jaar is dit vervijfvoudigd. Wat je nu ziet is dat de operators niets anders kunnen dan de prijzen voor internationale data roaming buiten Europa omhoog brengen. Het is een logische ontwikkeling, die niet iedereen in de gaten heeft, maar die grote gevolgen heeft voor bedrijven die buiten Europa zakendoen.


Betekent kostenbeparing ook besparing op de kwaliteit?
Niet alleen het drukken van kosten is belangrijk voor bedrijven die veel in het buitenland reizen. Een snelle verbinding om data te verwerken en om een helder en verstaanbaar gesprek te voeren is vaak een uitdaging die gepaard gaat met veel frustraties voor zakenreizigers. Dit komt omdat bij de traditionele telecommodellen de communicatie altijd via Nederland loopt. Het komt de productiviteit in het buitenland niet ten goede. En denk nu niet dat er in het buitenland zoiets bestaat als roaming met de kwaliteit van 3G en 4G. Dit is namelijk onmogelijk, omdat de gevestigde providers de communicatie via Nederland moeten laten lopen. Dat zorgt er voor dat de verbinding, maar ook de datasnelheid, nooit de kwaliteit heeft die een nationale verbinding heeft. Ook een goede kwaliteit van de netwerken is hard nodig voor een goede concurrentiepositie van Nederland en daar is bij deze regelgeving geen rekening mee gehouden.

Kortom, de nieuwe EU-regelgeving voor roaming is geformuleerd om de concurrentiepositie van Europa te verbeteren. Echter heeft dit als gevolg dat de gevestigde Nederlandse telecomproviders de kosten voor bellen in Nederland en het buitenland zullen verhogen en de kwaliteit van hun dienstverlening zal daar onherroepelijk onder lijden. Dit zorgt niet voor een sterkere concurrentiepositie, maar verzwakt deze juist door hoge wereldwijde roamingkosten en verlies aan productiviteit. Tijd om dit anders te gaan doen! 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5137053). © Jaarbeurs IT Media.

6

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.