Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

De eerste implementaties van iBeacon

 

Computable Expert

Victor van der Hulst MSc
Programme manager Blockchain Living Lab, Windesheim UAS | Lectoraat Supply Chain Finance. Expert van Computable voor de topics Management en Digital Innovation.

De eerste implementaties van iBeacon zijn aangekondigd. iBeacon is Apple's tegenhanger van NFC. Ik vind het interessant om te zien waar partijen iBeacon voor gaan inzetten en welke mogelijkheden iBeacon biedt voor zakelijke toepassingen.

In een artikel van Rory de Graaf beschrijft hij de eerste initiatieven die het levenslicht zien. iBeacon is een indoor positioning system dat Apple met de komst van iOS 7 beschikbaar stelt voor zijn iOS-devices. iBeacon werkt op basis van Bluetooth LE en heeft als groot voordeel op NFC dat het over een grotere afstand werkt. Je hoeft dus niet de devices tegen elkaar aan te houden, zoals met NFC.

Het artikel beschrijft de initiatieven bij Macy’s en de Mayor League Baseball (MLB). Wanneer bezoekers in de buurt van de Macy’s zijn, kunnen de iBeacons een app opstarten en speciale aanbiedingen en suggesties tonen. Omdat het bereik met iBeacons goed te meten is kan de app zelfs zien op welke verdieping de bezoeker is en zo de informatie nog beter toespitsen op de gebruiker. Enerzijds wordt iBeacon hier vooral voor marketing en reclametoepassingen ingezet maar anderzijds kan Macy's hierdoor een beter online/offline klantprofiel samenstellen. Dit gaan we de komende tijd absoluut meer zien.

De MLB gaat stadions voorzien van iBeacons om daarmee bezoekers meer toegespitste informatie te kunnen aanbieden. Zo kan bijvoorbeeld bij het benaderen van het stadion de digitale ticket te voorschijn komen en kan gespaard worden voor spaarpunten. De MLB zet vooral in op loyaliteit.

Logisch is het dat ook Apple in de Apple Stores de volle mogelijkheden gaat benutten voor het informeren van bezoekers. Dit kan twee kanten op: ook bezoekers kunnen zich zo melden bij binnenkomst wanneer ze bijvoorbeeld een afspraak hebben bij de Geniusbar.

De Graaf vraagt zich verder af of er buiten de retail ook kansen liggen voor iBeacon. Hij noemt de volgende voorbeelden voor een ziekenhuis:

● Bezoekers aanmelden bij de poli en ze de route tonen voor hun afspraak en de wachttijd bij de afdeling zodat ze eventueel eerst een kopje koffie kunnen halen (uiteraard met een Passbook kortingsvoucher).
● Zien in welke ruimtes de schoonmakers al geweest zijn.
● Kunnen zien waar een bepaalde arts zich bevindt.
● Patiënteninformatie verschaffen over de afdeling waar ze liggen.
● Verpleegkundigen laten 'inklokken' bij het oplopen van de afdeling.

Ik denk dat dit goede voorbeelden zijn waartoe iBeacon kan leiden. Voorwaarden zijn wel dat deze iBeacons ook door niet Apple-devices te gebruiken zijn, zodat ze in een 'any device-wereld' kunnen werken. Inmiddels kunnen Android 4.3-devices de iBeacons zien. Nu we steeds meer in een omgeving werken waarin informatie anytime, anywhere en op any device geraadpleegd kan worden, is er steeds meer behoefte aan het toevoegen van context. Naast locatie zorgt een technologie als iBeacon voor nog fijnere contextgevoeligheid, wat ertoe leidt dat de juiste informatie kan worden aangeboden. Hopelijk gaat deze technologie helpen in de enorme information overload waar we nu nog mee te maken hebben.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4932752). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.