Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Wie profiteert er eigenlijk van Neelie's plannen?

 

Expert

Rob van Velzen
Managing Director, TRUPHONE. Expert van voor het topic .

Het is 2002 als een aantal operators in Nederland door het toenmalige NMa wordt beboet wegens het maken van kartelafspraken. Dit is één van de eerste stappen in het aanpakken van de hoge tarieven die gebruikers betalen voor een telefoongesprek of het versturen van data. In Nederland dalen in de tien jaar die volgen de tarieven mondjesmaat, maar in het buitenland betaalde je nog steeds de hoofdprijs.

Gelukkig zorgt Neelie Kroes er dit jaar voor dat de roamingtarieven in Europa ook acceptabele vormen aannemen. De verwachting is dat de tarieven voor bellen rond de zomer van 2014 gedaald zullen zijn van 24 naar negentien cent per minuut en voor data van 45 naar twintig cent per MB. Deze regulering is al min of meer beklonken met alle lidstaten. Een mooie mijlpaal, maar wat schetst mijn verbazing: Neelie krijgt ineens haast.

EU digitale achterstand

De kranten stonden er de afgelopen weken weer bol van: haar pleidooi dat de EU achterloopt op technologisch vlak op gebieden als Noord-Amerika en Azië. Ik ben het roerend met haar eens, maar dat van die achterstand wisten we toch ook al een tijdje? Of we die inhalen door nu het gaspedaal in te trappen,betwijfel ik. Ik begrijp daarom wel dat de lidstaten op hun achterste benen staan, want wetgeving kan niet zo snel mee veranderen met de marktomstandigheden, daar is hoe dan ook tijd voor nodig.

Ondanks alle ontwikkelingen vraag ik me wel af of de gebruiker uiteindelijk wel echt profiteert van de verlaging van de roamingtarieven binnen Europa. Feit is dat we te maken hebben met omzetprognoses waar telecombedrijven aan moeten voldoen. En vergeet de miljoenen euro’s niet die naar de 4G-veiling zijn gegaan. Die moeten worden terugverdiend, is het niet linksom, dan wel rechtsom. Ik voorspel dat de kosten voor gebruik binnen Nederland enorm gaan stijgen en dat het bellen in en naar landen buiten Europa heel erg duur wordt.

Daar heeft mevrouw Kroes helaas geen enkele invloed op. Mobiele dataconsumptie gaat door het dak de komende jaren, volgens een rapport van Ericsson verdubbelde dataverkeer in het eerste kwartaal 2013 vergeleken met dezelfde periode in 2012 en zal het vertwaalfvoudigen tot 2018. De prijzen van dataverkeer in Nederland verhogen, zal dus flink wat geld in het laatje brengen bij de operators. De dynamiek in de telecombranche is groot, maar ik denk dat de rekening voor de gebruiker onder de streep gelijk blijft of zal stijgen zolang oude businessmodellen en bijbehorende heilige huisjes van operators niet omver gaan.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4897842). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.