Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Mobile print, hoe staan we ervoor?

 

Channelweb Expert

Yves Rummens
Business Manager Benelux, Low-Mid & Office Solutions, Xerox. Expert van Channelweb voor de topics Mobility, Security en ICT-branche.

Nu we met z’n allen zo massaal gebruik maken van mobiele apparaten, is ook de behoefte aan mobiele services toegenomen. En aangezien tablets en smartphones ons het leven op kantoor vooral makkelijker hebben gemaakt, is dat voor de aanvullende mobiele services natuurlijk ook een voorwaarde. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor mobile print. Maken de services op dat gebied het ons daadwerkelijk makkelijker? Ik nam de proef op de som.

De behoefte aan printen is door de opkomst van mobiel werken niet perse toegenomen, je kunt je documenten immers eenvoudig digitaal meenemen. Maar áls je dan iets wilt printen vanaf je mobiele apparaat, dan moet dat in principe ook altijd en overal kunnen. En zoals gezegd: zonder al te veel gedoe. Veel aanbieders spelen in op deze behoefte aan mobiel printen en bieden verschillende services, oplossingen en apps. Als medewerker van een bedrijf dat zich ook met printtechnologie bezighoudt, is dat zeker iets dat mij interesseert. Maar of die oplossingen ons mobiele leven nu allemaal echt makkelijker maken? Ik waagde mij aan enkele mobiele print-situaties.

Het blijkt dat er nog wat obstakels zijn die de toegankelijkheid van mobiel printen lastig maken. Obstakels die in beginsel niets met het printen te maken hebben. Het begint al bij mijn uitgangssituatie. Ik ben thuis aan het werk en heb een iPad. Mijn collega mailt mij een worddocumentje en ik wil dat graag printen. Om ook echt iets met dat document te doen behalve lezen, begint het er mee dat ik een Office365-account moet hebben. Die had ik gelukkig al, dus na enkele aanpassingen aan het document zoek ik naar een mogelijkheid dit te kunnen printen. Dan zijn er enkele mogelijkheden.

Apple

Allereerst is er AirPrint, een printfunctionaliteit die standaard op de iPad zit. Helaas blijkt al snel dat mijn thuisprinter daar niet mee kan werken. Op kantoor staan er wel AirPrinters en mfp’s, dus dat moet goed komen. Vervolgens neem ik een kijkje in de App Store. De gratis apps hebben eerst mijn voorkeur, maar de meeste blijken constructeur/leverancier-gebonden en werken niet met de thuisprinter of doen net niet wat je hoopt dat ze doen. Dan toch maar een betaalde app. Die kosten tenslotte gemiddeld minder dan 10 euro. Maar hoe weet ik, na bovenstaande ervaringen, of één en ander wel zal werken? Ik stel al snel vast dat de betere apps toelaten om eerst met een gratis versie een test uit te voeren, voor de volle mogelijkheden kun je dan voor de betaalde versie kiezen. Ik kies voor Printerpro en met het test-appje blijk ik toch al vlotjes testdocumenten op mijn thuisprinter te kunnen printen. Maar voordat ik tot aankoop overga, en dus ook mijn eigen document kan printen, toch nog eens testen op kantoor met meerdere printers en mfp’s. Daar vindt die test-app al snel alle printers die reageren op het Bonjour-protocol en natuurlijk ook via ip-adres. Verdere testen wijzen uit dat niet alle gevonden printers en mfp’s ook daadwerkelijk printen. Enkele doen het perfect, maar wel zeer traag. Misschien dat ik de wifi-instellingen moet aanpassen?

Google

Eens kijken of het via mijn smartphone met Android beter gaat. Geen ingebouwde printmogelijkheid gevonden en dan maar Google opgestart. Google heeft Google Cloud Print en de website vertelt het volgende: “Voor de beste Google Cloudprinter-ervaring raden we u aan een cloudprinter te gebruiken. Cloudprinters maken rechtstreeks verbinding met internet en hebben geen pc nodig om te worden ingesteld. U kunt een cloudprinter binnen enkele seconden koppelen aan uw account voor Google Cloudprinter en onmiddellijk beginnen met afdrukken op die printer.” Ook hier blijkt, wederom helaas, dat mijn thuisprinter hiervoor niet compatibel is. Gelukkig geeft de website ook het volgende aan: “Als u een klassieke printer wilt koppelen, schakelt u de connector voor Google Cloudprinter in met een Windows-, Mac- of Linux-computer waarop de printer is aangesloten. Probeer geen printer aan te sluiten, want dit werkt niet. Google Chrome moet zijn geïnstalleerd op de computer.”

Niet geheel onverwacht is de keuze voor de Google Cloudprinter in de App Store nog erg beperkt. In de Android Playstore vind je al een hele rits apps die al dan niet Google’s Cloudprinter ondersteunen.

Mobile print

Tenslotte zijn er dan de leveranciergebonden softwareoplossingen. De betere bieden printen aan op eigen én niet-eigen-merk printers en mfp’s. Bij deze ‘mobile print’ oplossingen kunnen gebruikers kiezen voor ‘push’ of ‘pull’ printen. De eerste werkt via een portal; beschikbaar op iOS, Android en soms ook op BlackBerry 6 en 7 en ‘duwt’ een printopdracht naar een vooraf gekozen toestel. De tweede gaat via een vast e-mailadres, waar het te printen document als bijlage naartoe wordt gestuurd en vervolgens kan de gebruiker naar een mfp naar keuze gaan en via een pincode zijn printopdracht(en) vrijgeven.

De mobile-printoplossingen zijn momenteel het best geschikt voor zakelijke toepassingen, zoals in bedrijfsruimten, printservices in hotels, luchthaven-lounges, of benzine- en servicestations. Voor deze laatsten is een extra module voor een koppeling naar één of ander betaalsysteem dan wel noodzakelijk. De app-gestuurde oplossingen zijn waarschijnlijk het meest bruikbaar voor meer persoonlijk gebruik of, wanneer er in de groep van betalende apps meer zekerheid over goede werking en brede compatibiliteit komt, in sommige gevallen ook voor zakelijk gebruik.

Al testend werd ik wel nieuwsgierig naar de ervaringen van anderen. Ik pretendeer immers niet volledig te zijn met mijn ‘thuis’-test. Hoe printen de lezers van Computable vanaf hun tablets of smartphones? En doen ze dat misschien ook straks via hun Smart TV?

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4756212). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.