Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Choose your own device neemt alleen maar toe

 

Computable Expert

Daniël Carbia Varela
Solution Technologist, Lenovo International BV. Expert van Computable voor de topics Mobility, Security en Beheer.

Weinig technologische trends hebben zich zo snel ontwikkeld binnen de zakelijke markt als bring your own device (byod). Met het byod-concept neemt de consument zijn geliefde technologische apparatuur van thuis mee naar zijn werk, waardoor technologie die oorspronkelijk is ontworpen voor thuisgebruik in de zakenwereld terecht komt.


Toch is het byod-concept niet helemaal zonder risico´s voor het bedrijfsleven. Zo is niet alleen de beveiliging van data vaak een probleem voor bedrijven die kiezen voor dit concept, maar doemen er vaak ook vragen op bij wie de aansprakelijkheid ligt als een apparaat wordt gestolen of verloren gaat. Met name de jongere werknemers die met digitale technologie zijn opgegroeid, brengen graag hun eigen apparaat mee. Door deze wildgroei aan apparatuur moeten bedrijven hun bedrijfsstructuur, dienstverleningsmodellen en beleidsregels voor de beveiliging aanpassen en dit legt de nodige druk op de it-afdelingen.

Ik ben daarom voorstander van 'choose your own device' (cyod). Met dit concept kiest de gebruiker zijn eigen device binnen de kaders die de organisatie bepaalt, waardoor de gebruiker het apparaat zowel zakelijk als privé kan gebruiken. Bedrijven kunnen hierdoor makkelijker controleren of een apparaat voldoet aan de eisen op het gebied van functionaliteit en vooral beveiliging. Dit concept brengt in eerste instantie wel meer investeringskosten met zich mee als het byod-concept. Aan de andere kant kunnen it-afdelingen hun apparaten op deze manier beter beheren en hun data beveiligen. Veel Nederlandse organisaties die het byod-concept toepassen stellen zich in grote mate bloot aan risico’s, dit komt voornamelijk omdat er geen protocol is over het gebruik van privéapparatuur. Daarnaast houden veel gebruikers zich niet aan de elementaire veiligheidsinstellingen.

Een ander probleem van het byod-concept is dat er een wirwar ontstaat aan besturingssystemen wat vaak erg lastig is voor it-afdelingen. Bij het cyod-concept heeft iedere medewerker dezelfde software en besturingsysteem waardoor de it-afdeling apparaten op de juiste manier kan beveiligen en op een verantwoorde manier beheren. Daarnaast kunnen ze dezelfde remote management tools gebruiken om op afstand te helpen wat bij byod vaak lastiger is. Met cyod zullen bedrijven op de lange duur meer tijd en kosten besparen. Kortom, het cyod-concept houdt rekening met de benodigdheden van de werkgever en de wensen van de werknemer en is de gulden middenweg om de juiste balans te vinden op de werkplaats.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4696122). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.