Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Donkere cloud boven videoconferencing verdwijnt

 

De cloud boven i-land is al jaren groeiende, wat dat betreft is er weinig nieuws onder de zon. Met de komst van iCloud is de cloud nu ook voor particulieren makkelijk toegankelijk en een organisatie moet daarom steeds meer diensten via de cloud kunnen aanbieden. Toch hebben de grote aanbieders van visuele communicatie-oplossingen wat de cloud betreft de laatste jaren terrein verloren.

Kleine en flexibelere leveranciers waren beter in staat snel applicaties aan te bieden. Met deze applicaties kon je gemakkelijk videogesprekken houden via mobiele devices. Volgens Wainhouse Research komen nu ook de grote leveranciers met deze mogelijkheid en lijkt het erop dat in 2012 ook voor videoconferencing eindelijk de zon achter de wolken begint te schijnen.

De moeilijkheid van de cloud voor videoconferencing zit hem met name in de capaciteit van het beschikbare netwerk en de beveiliging daarvan. Doordat de hoeveelheid dataverkeer, die voor videoconferencing nodig is vele malen groter is dan voor het voeren van een gesprek via een gewone telefoonverbinding, is het bedrijfsnetwerk al gauw overbelast. Daarnaast was het lastig om videoconferencing via de cloud aan te sluiten op de eigen infrastructuur. Hierdoor kon de veiligheid en de stabiliteit van het netwerk niet worden gegarandeerd. Een extra videoconferencing-verbinding kon alleen worden gecreëerd door het aansluiten van nieuwe poorten op de infrastructuur. Een dure aangelegenheid, waarvan veel organisaties niet de noodzaak zien, terwijl videoconferencing in tijden van het nieuwe werken en globalisering een uitkomst is.

Nu toch ook de cloud openbreekt voor videoconferencing gaat er een hoop veranderen. En dat de cloud ook aan te sluiten is op de eigen infrastructuur brengt een hoop voordelen met zich mee. Het is veel makkelijker om op te schakelen naar meerdere aansluitingen: in plaats van het aanleggen van extra poorten, kan je nu gemakkelijk uitbreiden door middel van een ‘abonnement’. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk om bij de nieuwjaarsmeeting iedereen in te laten bellen om face-to-face de spirit erin te brengen. Dit scheelt aanzienlijk in kosten. Ook kunnen hierdoor veel meer mobiele aansluitingen worden gecreëerd. Nu byod meer regel dan uitzondering is, zal ook voor deze devices naar een goede oplossing voor communicatie moeten worden gezocht.

Daarnaast zal er minder een beroep worden gedaan op het eigen netwerk. Doordat de cloud buiten het eigen netwerk functioneert, zal er geen grote aanslag worden gedaan op je datacentrum. Dit vergroot de stabiliteit en kwaliteit van je netwerk.

Dit alles zet zich door in 2012. Cisco en Polycom hebben al aangekondigd cloud releases te doen in het komende jaar. Hierdoor worden slimme videoconferencing-oplossingen eindelijk voor iedereen beschikbaar op een kwalitatief hoog niveau. En zo breekt ook boven videoconferencing de zon door de cloud.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4370520). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.