Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Waarom ransomware-rapportage verplicht moet zijn

 

Computable Expert

Lloyd Hopper MSc
Senior Director Technical Sales Benelux & ACH, Veeam Software . Expert van Computable voor de topics Management, Datamanagement en Infrastructuur.

Het zijn bijzonder productieve tijden voor ransomware in Nederland. Dit soort aanvallen zijn niet nieuw, die bestaan al jaren. Maar omdat steeds meer (soorten) organisaties zich aangevallen zien, zijn de gevolgen hiervan meer zichtbaar en voelbaar voor de maatschappij. Het is tijd om het tij te keren.

De schade die ransomware veroorzaakt is enorm en groeiend. De schattingen lopen uiteen van miljoenen tot miljarden, alleen al in Nederland. Kosten voor losgeld, imagoschade, productieverlies, inhuren van externe consultants, enzovoorts. De kosten zijn mede zo hoog omdat ransomware niet alleen is gericht op grote bedrijven, maar ook kleinere organisaties worden aan de lopende band getroffen. Bijna de helft van het mkb in Nederland geeft in recent onderzoek van het CSBN (Cybersecurity Beeld Nederland) aan ermee te maken te hebben gehad. 

Nederland is een land waar, naast geld, ook veel kennis en waardevolle informatie te halen is. Denk aan de tech-campussen in Eindhoven en bij veel technische universiteiten. Dit maakt het nog belangrijker om het onderwerp hoog op de agenda te krijgen bij de juiste mensen. Het is namelijk belangrijk dat we ons zoveel mogelijk kunnen richten op positieve zaken, zoals het herstellen van de economie na de crisis. 

De intentie van organisaties en van de overheid om meer te investeren in cybersecurity dit jaar is een flinke stap in de goede richting, als je het mij vraagt. Maar er is meer nodig om de strijd tegen ransomware echt te kunnen voeren. Het bedrag van 700.000 euro dat het NCSC (Nationaal Cyber Security Centrum) er dit jaar bij krijgt lijkt aardig wat, maar is uiteindelijk lang niet genoeg. Daarom is het goed om ook te kijken naar wat er anders moet om bedrijven minder kwetsbaar te maken voor een cyberaanval.

Een van de antwoorden op die vraag ligt bij de overheid. Ransomware is ook de politieke arena betreden en wordt door een groeiend aantal politici als prioriteit gezien. Ze kijken daarbij naar de manier waarop bedrijven nu wereldwijd rapporteren over cybercrime. Dat is gefragmenteerd en niet overal verplicht. Dat moet veranderen. Het verplicht rapporteren helpt bij het analyseren van en de strijd tegen cyberaanvallen. Maar veel organisaties staan hier niet per se om te springen en verwachten dat het rapporteren meer problemen oplevert dan dat het oplost. Hier een aantal redenen waarom rapporteren wel degelijk van belang is.

Kennisdeling

"Het is een publiek geheim dat veel organisaties niet zo happig zijn om te delen dat ze slachtoffer zijn geworden van een ransomware-aanval"

Het is een publiek geheim dat veel organisaties niet zo happig zijn om te delen dat ze slachtoffer zijn geworden van een ransomware-aanval. Dit is niet alleen zo in de VS, maar wereldwijd zien we dat minder dan de helft (43 procent) van de cybersecurity-leiders intern een melding maakt nadat ze zijn getroffen. Of dat nu komt omdat ze hun merk willen beschermen of dat ze de geldende regelgeving willen ontwijken, het nalaten van het rapporteren hiervan dwarsboomt anti-ransomware-inspanningen en draagt bij aan een scheef begrip over de frequentie, intensiteit en verfijning van dit soort cyberaanvallen.

Wanneer er verplicht gerapporteerd moet worden, komt ransomware nog meer top of mind te liggen, waardoor organisaties nog beter begrijpen dat dit een serieus probleem is dat niet alleen het bedrijf zelf, maar de gehele samenleving raakt. Het gevoel van urgentie zal omhoog gaan wanneer rapporteren over ransomware dezelfde prioriteit krijgt als financiële verslaglegging.

Maar het allerbelangrijkste is dat verplicht rapporteren een dialoog start over hoe het beste actie ondernomen kan worden. Zonder goede rapportage zijn we niet goed in staat om met betere manieren om onszelf tegen ransomware te beschermen op de proppen te komen, en om onszelf in een positie te manoeuvreren om te kunnen anticiperen op wat hierna komen gaat. Je kunt immers niet iets beschermen zonder dat je alle benodigde informatie daarvoor beschikbaar hebt. Organisaties moeten daarom transparantie boven reputatie gaan zetten omdat de ultieme oplossing voor ransomware het collectief delen van kennis en informatie is, waardoor wereldwijd de juiste beschermende maatregelen genomen kunnen worden.

We moeten ransomware niet beschouwen als een soort verlammende dreiging, maar iets waar we actief mee aan de slag kunnen. Bewustzijn is hierbij even belangrijk als actie.

Sterker front

Verplichte rapportageschema's voor ransomware vergroten niet alleen de voordelen van het delen van informatie rond ransomware-aanvallen: wat er is gebeurd, wat er kapot is gegaan, hoe de dreiging is gemitigeerd en wat er daarna is veranderd - maar helpt ook om het volledige potentieel van overheidsinstanties en adviescommissies te benutten.

In Australië bijvoorbeeld werd vorig jaar de Cyber Security Strategy Industry Advisory Committee opgericht om de implementatie van de nationale cyberbeveiligingsstrategie te begeleiden. In Zuidoost-Azië adviseert het Cyber Security Advisory Panel van de Monetary Authority of Singapore (MAS) over strategieën om de cyberweerbaarheid te vergroten en het vertrouwen in het financiële systeem van het land te behouden. En in Zuid-Korea kwam de National Intelligence Service, de belangrijkste inlichtingendienst van het land, met de ontdekking dat bedrijven en openbare instellingen zijn aangevallen door hun buurland.

Door een ransomware-aanval te melden, worden gegevens en inzichten toegevoegd aan dergelijke adviezen, waardoor kritieke informatie wordt verstrekt over beveiligingsproblemen, kwetsbaarheden en actieve cybercriminaliteit. Deze informatie is belangrijk voor de optimale bescherming waar deze adviezen op ingaan. Deze staan bijvoorbeeld aan de basis van openbaar beschikbare alerts die worden verspreid om te waarschuwen tegen aanvallen. Het stelt autoriteiten ook in staat om informatie te verzamelen over het losgeld van de crypto wallets waarmee vaak wordt betaald, informatie over de infrastructuur die door criminele groepen wordt gebruikt om bedrijven op de korrel te nemen, evenals de verschillende manieren waarop ze in netwerken binnenkomen.

Het verstrekken van waardevolle informatie over bedreigingen en bruikbare inzichten over ransomware-actoren zorgt voor een sterkere frontlinie en verdediging. Organisaties die de echte impact van ransomware verbergen, belemmeren de collectieve inspanningen op nationaal en regionaal niveau die er juist voor moeten zorgen dat bedrijven veilig zijn. En ze staan aan de basis van het algehele succes van een land bij het bestrijden van ransomware-aanvallen.

Er zijn goede redenen om verplichte ransomware-rapportage te implementeren om organisaties eerlijk te laten communiceren over hun inspanningen om aanvallen van cybercriminelen in Nederland (en daarbuiten!) te mitigeren. Het wordt dus tijd dat regeringen de urgentie hiervan inzien en daar serieus mee aan de slag gaan.

(Deze bijdrage kwam tot stand in samenwerking met Rick Vanover, senior director product strategy bij  Veeam.)

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7265695). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.