Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Kies dit jaar de juiste computer ‘form-factor’

 

Computable Expert

Ronald Ravel
Country Manager Benelux en B2B Director voor Centraal- en Zuidoost-Europa, Turkije, Israël en de Benelux, Dynabook Europe BNLX. Expert van Computable voor de topics Management, Mobility en Beheer.

Ons computerlandschap kent zoveel smaken en soorten dat men soms niet meer weet welk apparaat nu de beste keuze is. En sterker nog, met de massale opkomst van de cloud doet het apparaat er steeds minder toe. Ongeacht het merk, komen er echter steeds meer ‘clients’ op de markt die allemaal zo hun eigen karaktereigenschappen hebben.

Eén ding is zeker. Mobiel werken wordt de standaard, dus de traditionele bureaucomputer heeft zijn langste tijd gehad. Voor het gemak schrijven we die alvast af. Althans, de desktop-pc zal natuurlijk nog wel in gebruik blijven, maar dan voor hele specifieke toepassingen. Dan zijn er nog vier alternatieven die afhankelijk van de toepassing populair blijven èn worden. We zetten ze even op een rij:

1.De laptop blijft nog altijd het meest populaire device in een werkomgeving. Zo’n 75 procent van onze beroepsbevolking zal komend jaar in staat zijn overal en altijd te werken. Dus onze werkende Nederlander doet volop beroep op draagbare apparatuur. Volgens marktanalisten blijft de bekende inklapbare laptop veruit favoriet in 2018. Veelal een mobiele Windows-pc die beschikt over alle functionaliteit op het apparaat zelf. Makkelijk voor de gebruiker, maar relatief duur in het onderhoud voor de it-beheerder.

2.De 2-in-1 laptop zie je steeds vaker op de werkvloer. Als je veel in vergadering zit, kan het best zo zijn dat een laptop niet altijd het meest geschikte apparaat is. Weliswaar worden de meest geavanceerde laptops steeds dunner, lichter en duurzamer in gebruik, ze zijn nog altijd zwaarder dan bijvoorbeeld de flinterdunne 2-in-1 laptop die de flexibiliteit van een laptop combineert met het gebruiksgemak van een tablet. Dat alles in één product. De opkomst van Windows 10 en populariteit van touch-apps gaan ongetwijfeld zorgen voor een opmars van dit hybride apparaat.

3. De mobiele Zero Client voor optimale veiligheid. Toenemende veiligheidsrisico’s en strenge wet- en regelgeving rondom het beschermen van persoonlijke gegevens, zorgen ervoor, dat organisaties steeds vaker op zoek gaan naar apparatuur waarmee elk veiligheidsrisico wordt uitgesloten. Dan komt de mobiele Zero Client in beeld. Ze noemen hem ook wel de veiligste computer op aarde, omdat zowel besturingssysteem als opslag en data niet opgeslagen worden op dit apparaat. Systemen en gegevens zijn beschikbaar via een cloudgebaseerde virtuele desktopinfrastructuuroplossing. Zo kunnen in- en uitlopende medewerkers altijd en overal werken zonder dat gegevens verloren gaan bij diefstal of verlies van de mobiele Zero Client. En it-beheerders zijn blij, want werkplekbeheer is goedkoper, makkelijker en veiliger. Bij uitstek geschikt voor organisaties die met extreem vertrouwelijke dossiers werken of te maken hebben met veel personeelswisselingen. Een tijdelijk ingehuurde medewerker krijgt een mobiele Zero Client mee waarmee hij direct aan de slag kan zonder dat data overgezet hoeft te worden op zijn nieuwe computer.

4. M2m-oplossingen straks volop in een professionele werkomgeving. Voor het eerst dit jaar gaan we meer en meer apparatuur in de werkomgeving zien die er anders uitziet dan we gewend zijn. De standaard ‘form factor’ heeft een scherm en een toetsenbord. Met de opkomst van het internet of things (IoT) wordt het computerscherm ingeruild voor machine-to-machine (m2m) oplossingen. De adoptie van het Intelligent Cloud-platform van Microsoft bevordert de inzet van bijvoorbeeld de ‘augmented reality’ werkbril voor de chauffeur die zijn handen vrij wil houden voor het besturen van zijn heftruck. Of de arts die zijn laptop vervangt voor een polsband waarmee hij realtime inzicht heeft in de laatste medische informatie.

Het zal nog even wennen worden maar ik voorspel u dat het niet eindeloos veel jaren meer duurt voordat deze ‘wearables’ ook gemeengoed worden in onze werkomgeving.

 

 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6296823). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.