Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

DaaS is als 'Stairway to IT-Heaven'

 

Computable Expert

Jan-Dirk Krispijn
Partner, NEG-ITSolutions. Expert van Computable voor de topics Management, Outsourcing en Beheer.

Eindgebruikers van devices-as-a-service (DaaS), van domme terminal naar de toegang tot de wolk met je smart business device. Inmiddels zijn we wel gewend aan cloud technologie en software-as-a-service (SaaS)-concepten. Het is niet meer of dit 'the way to go' is, maar meer hoe snel de adoptie hiervan gaat. Op het gebied van pure basis kantoorautomatisering is deze slag allang gestreden met de komst van onder meer Microsoft Office 365.

De adoptiesnelheid wordt nu beperkt door de legacy bedrijfsapplicaties die nog niet als een SaaS ontsloten kunnen worden. Hierdoor zijn hybride concepten onontkoombaar. Het is een kwestie van tijd totdat ook die legacy-bedrijfsapplicaties naar een SaaS-oplossing gaan. Of uiteindelijk uitsterven.

De back-end verdwijnt straks geheel in de 'wolk'. Met als gevolg dat er bij Iitleveranciers steeds meer nadruk komt te liggen op de fysieke werkplek (hardware) en smart-devices waarmee je naar je (hybride-) cloud omgeving toegaat. Anderzijds gaat de nadruk naar de integratie van het geheel zodat je het overzichtelijk en veilig aan de gebruiker kunt aanbieden.

Altijd en overal werken

Hoewel je bijna zou geloven dat we met bovenstaande ontwikkelingen weer teruggaan in de 'terminal-server'-tijd is dat zeker niet het geval. De fysieke werkplek (laptop/desktop) en bijhorende devices, (smartphone, tablet) en alle IoT-koppelingen zorgen ervoor dat de terminal van vandaag zich ontpopt als een echt 'smart business device' met allerlei fascinerende business toepassingen.

Een goede inrichting van zo’n smart business device maakt het mogelijk dat er altijd en overal gewerkt kan worden. Ook wanneer er even geen internetverbinding is. Slimme synchronisatie van je lokale data en in de cloud, conform de laatste veiligheidseisen en gemanaged met 'mobile device management'.

De 'cliënt', oftewel je 'smart business device' is de toegang tot de wolk en voor velen van ons de levensader om je werk goed en efficiënt te doen. Wellicht ken je die beelden van 'mindf*ck' van Victor Mids, waarin hij een smartphone van een willekeurige voorbijganger in het water gooit. Paniek! Want de mate van afhankelijkheid is zo groot geworden dat alleen al bij de gedachte dat je zonder moet, er verslavingsachtige symptomen ontstaan.

Device-as-a-service

Om in te spelen op deze behoefte ontstaan concepten zoals: device-as-a-service (DaaS). Een werkplek concept inclusief het leveren, managen en afvoeren van devices om zo in te spelen of deze steeds belangrijker wordende gebruikers hardware.

Met slimme logistieke dienstverlening en applicaties in staat zijn de gehele ict-lifecycle van de gebruikers-devices te managen. Niet alleen door te leveren (hardware en geïntegreerde kantoorapplicatie omgeving), maar ook te beheren en te vervangen zodra dat nodig is. Alles is inzichtelijk via een eigen klantportaal. Ja, zelfs de planning en communicatie met gebruikers wordt verzorgd door de it-leverancier! Ontzorging pur sang, voor een optimale gebruikers ervaring.

Totaalconcept

DaaS is een totaalconcept waardoor het smart business device 'turn-key' wordt opgeleverd en gemanaged. Dus ook voorzien van klant-specifieke software en een overzichtelijk portaal waar je de voor jouw belangrijke çloud en bedrijfsapplicaties tot je beschikking hebt. Dit alles met de mogelijkheid van een vaste prijs per maand. Inclusief de benodigde flexibiliteit om op en af te schalen.

En dat alles uiteraard in een mooi serviceconcept voor de ultieme eindgebruikers experience.
'Stairway to IT-heaven' zou je bijna denken.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6250438). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Reacties

Zelfs het "verSaaSen" van oude legacy business applicatie kan tegenwoordig in een rap tempo gerealiseerd zijn, het is niks meer of minder dan een of meerdere Datalakes te ontsluiten in een Business Proces die het beste past bij de klant anno nu.
Denk hierbij eens aan Application Modelling en bouw je eigen applicaties zonder te programmeren. Voor meer info zie http://www.prianto.nl/producten/wem/ of www.wem.io

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.