Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Toekomst oudere ICT'er is uitzichtloos

 

Computable Expert

John Roos
Adviseur beveiliging/veiligheid. Expert van Computable voor het topic Security.

Op 2 maar 2011 voorspelde ik al via een opinie in Computable dat de schaduwstatistieken van de maatschappij toe zouden nemen als de overheid niets doet aan de problematiek van de onvrijwillige werkzoekenden boven de 45 jaar. Onze volksvertegenwoordigers doen daar nog steeds niets aan. De politiek maakt nog steeds straffend beleid die niet integraal is afgestemd, onrealistisch is en leidt naar uitzichtloosheid en wanhoop.

De druk op de groep werkzoekenden wordt door regelgeving steeds groter. UWV en Sociale Dienst beschouwen werkzoekende als potentiële fraudeurs. De inzet en mankracht van deze organisaties wordt grotendeels ingezet als een soort BOA in plaats van steunorganisatie en vangnet. Dit is onterecht. Het allergrootste deel van de werkzoekenden kiest niet voor inkomensterugval, sociale onrust, scheiding, dagelijks je geld tellen en 24/7 solliciteren tegen beter weten in.

Hoe kan je als politiek eisen dat je kan werken tot je zeventigste in een maatschappij die een personeelsbeleid heeft van flexibilisering, uurtje factuurtje en vooral geen vaste banen creëert. De maatschappij is hiervoor niet (ook qua wetgeving) ingericht. Zij kunnen de diverse werkvormen niet integreren? Wat kan je doen als bedrijven beleid voeren dat mensen boven de 55 jaar geen vaste baan meer kunnen krijgen. 55 jarigen mogen alleen op interim basis komen. De overheid als werkgever werkt daar ook aan mee. De overheid maakt vacatures die overeen komen met een Europese aanbesteding en/of prestatie inkoop. Elk departement heeft tegenwoordig een inhuurdesk en laat niets van zich horen na het versturen van een sollicitatiebrief. Laat de politici stoppen met het uiten van ideeën en dreigende gemeentelijk maatregelen waaruit blijkt dat ze ver van de werkelijkheid staan.

Op dit moment knaagt het en zie je een uitzichtloze situatie zonder vangnet ontstaan. Ben je de grens gepasseerd van je mogelijkheden en het benutten van alle reserves, dan slaat de moedeloosheid toe. Een kleine of grote tegenslag is dan voldoende om als persoon en/of gezin te breken.

Dat bovenstaande geen verzinsel is blijkt uit de cijfers van 113Online. Op dit moment deden veertigduizend mensen een beroep op het platform voor suïcidepreventie. Dat is fors meer dan in 2013 (34000). Nederland is op dit moment koploper in de wereld van het aantal zelfmoorden. Eigenlijk zou Brussel een reddingsplan op Nederland moeten loslaten. Wij verdrinken in onze wanhoop en uitzichtloosheid. 

Dus beste overheid: wanneer zorgt u voor goed integraal beleid met een vriendelijke aanpak? Wanneer brengt u met het bedrijfsleven de lente en zomer terug in de hoofden bij de vele onvrijwillig werkzoekenden? Wij willen wel. Als het nodig is met bijscholing of met aangepast salaris. Het enige wat we niet kunnen veranderen is onze leeftijd.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5269842). © Jaarbeurs IT Media.

8,3

 

Reacties

Prima maar droevig stemmend doorzichtje van de huidige problemen van ons overheidsbeleid anno 2015. Het onderstreept de noodzaak van een fundamentele revisie, Nederland versie 2. Want patchen helpt niet meer.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.