Er stond 29 april 2015 een interessant opinie en dialoog artikel in het Financieele Dagblad (FD) van Leon Blits, directeur IBM Global Financing Benelux. Blits beschrijft hierin dat er steeds meer wordt overgestapt naar leaseconstructies en betalen naar gebruik. Maar ook dat deze transitie forse investeringen vraagt. Dat hoeft niet zo te zijn.
De overgang naar 'as a Sevice' is niet nieuw meer. We zien al enkele jaren een verschuiving plaatsvinden van de aanschaf van software, naar het aanschaffen van soortgelijke software, maar dan aangeboden als dienst: Software as a Service (SaaS). De betreffende dienst, bijvoorbeeld een cr-toepassing, een boekhoudpakket, of een e-mail distributieplatform, worden via een 'abonnement' aangekocht en eenvoudig beschikbaar gemaakt bij bedrijven. omdat ze veelal via de internet browser kunnen worden gebruikt. De implementatiekosten zijn hierdoor vaak significant lager dan bij traditionele software, die vaak op een eigen server moesten worden geïnstalleerd, moet worden uitgerold naar werkplekken, moet worden beheerd (updates, beveiliging), enzovoorts. Dit kan al snel in de papieren lopen.
Waar we nu vaak zien, is dat het verplaatsen van applicaties naar een SaaS-oplossing slechts een begin is. Steeds meer wordt ook infrastructuur op die manier afgenomen: Infrastructure as a Service (IaaS). Een bedrijf heeft tijdelijk servercapaciteit nodig, storage, of werkplekken, en deze worden vervolgens bij een cloudpartner afgenomen (Microsoft, Amazon, of andere resellers). Ook dit vindt vaak plaats op basis van gebruik.
Financiering
Deze verschuivingen vragen - zoals Blits stelt - inderdaad om een andere manier van kijken naar de wijze waarop je de innovatie in je bedrijf financiert. Het is niet meer een kwestie van een eenmalige aanschaf die je over vijf jaar afschrijft. Nee, het kan simpelweg gewoon een maandelijkse out-of-pocket kostenpost zijn die varieert en start/stopt op het moment dat de business het belieft.
Wat Blits stelt, is dat de overstap naar as a Service onontkoombaar is en dat hierbij forse investeringen nodig zijn. Dat durf ik de betwijfelen. Het is namelijk maar net in welke fase je zit als bedrijf in hoeverre dat opgaat. Als je namelijk nu de stap moet gaan maken naar een nieuw besturingssysteem of Office pakket, dan is de overstap naar de as a Service-variant wellicht een kostenpost, maar de upgrade op de traditionele manier is dat ook - en niet per definitie een goedkopere. Ben je net aan het begin van een meerjarige licentie overeenkomst, dan is het natuurlijk een heel ander verhaal en gooi je mogelijk geld weg.
Je kunt een migratie naar as a Service heel goed gefaseerd laten plaatsvinden en op die manier uitsmeren. Eerst een aantal pakketten als dienst afnemen, dan storage, daarna werkplekken al dan niet inclusief een nieuwe office variant, enzovoorts. Op die manier kun je de last niet alleen spreiden (die je bij traditionele migraties ook zou hebben gehad), maar kun je ook ervaringen opdoen, leren en een transitie gecontroleerd en geleidelijk laten verlopen. Want dát de verschuiving naar as a Service de toekomst is, dat deel ik zeker.
Centraliseren beheer
Wat tot slot wel uiterst belangrijk is, is dat de beweging naar as a Service bedrijfsbreed en gecontroleerd plaats dient te vinden. Als elke budgetverantwoordelijke op eigen houtje cloudtoepassingen gaat afnemen (omdat hij het kan), dan ontstaat er een potentiële wirwar aan gebruikte applicaties en bovendien is er een kans dat er teveel wordt betaald, omdat er geen gebruik wordt gemaakt van de grotere schaal waarop inkoop waarschijnlijk mogelijk is. De complexiteit neemt toe en meer mensen houden zich bezig met het contractbeheer en de contacten met de diverse leveranciers. Dit dient gecentraliseerd te verlopen.