Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Bovag-garantie op ICT-projecten

 

Hoe komt het dat we ons bedonderd voelen wanneer een garagehouder werk aan onze auto wil verrichten voor een probleem waar we geen weet van hebben? Bij de aankoop kan een garantieregeling vaak problemen voorkomen. In de ict-wereld kennen ze dat bij projectontwikkeling nog steeds niet.

Waarom kopen we toch nog steeds glimmend opgepoetste wrakken met geen andere garantie dan 'dat ‘ie altijd binnen heeft gestaan en van een oud vrouwtje was dat er nooit verder mee kwam dan het winkelcentrum' Of die mooie gladde bandjes slikken 'omdat F1-auto’s ook op sliks rijden en díe jongens het kunnen weten'

Waarom laten we ons plotseling zélf medeverantwoordelijk maken wanneer de ict-leverancier meerwerk claimt om een oplossing te bouwen voor iets dat in hun ontwerp over het hoofd is gezien? Wat maakt dat we standaardoplossingen accepteren en er vervolgens toch nog voor een vermogen aan verbouwen, omdat anders de eigenheid van onze onderneming te grabbel wordt gegooid? Of dat we een twijfelachtige aanpak tegen beter weten in slikken, omdat die jongens van dat bureau toch echt wel weten waarmee ze bezig zijn?

Ooit geprobeerd garantie te krijgen op de resultaten van een groot ict-project? Ik wel, maar met als gevolg, een contract dat zo omvangrijk werd, dat de juridische kosten voor het doorgronden daarvan de projectkosten dreigden te overstijgen. Ooit wel eens geprobeerd een ict-leverancier aan de afgesproken opleverdatum te houden? Ik wel, met als gevolg dat ik ze eruit moest gooien en de aanloopkosten kon afschrijven.

Waarom is er geen Bovag-garantie op ict-projecten? Met simpele voorwaarden, zoals 'als we niet leveren waarvoor u betaald heeft, krijgt u uw geld terug'. Of 'als blijkt dat we er toch te weinig verstand van hebben of ernaast zaten, dan is dat óns probleem, niet dat van u'. Wat mij betreft, nooit meer naar een ict-consultant luisteren die geen lid is van de ICT-Bovag.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5222985). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Reacties

Beste Marco,

Juist deze simplistische en eenzijdige benadering is vaak de oorzaak van het uitlopen of mislukken van projecten. ICT projecten zijn hiervoor te complex en afhankelijk van goed opdrachtgeverschap en gebruikers ervaring. Een ICT-BOVAG garantie klinkt mooi maar zal hoogstwaarschijnlijk ook verzanden in het zoveelste geld verslindende orgaan met complexe voorwaarden en een minimale bijdrage aan het succes van een project.

Hoe kun je dan de uitkomst van een project beter voorspelbaar maken? Waar mogelijk controleer referenties, kies voor standaard oplossingen en/of begin met een POC. De basis blijft natuurlijk een goede relatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer waarin op basis van vertrouwen en open communicatie gezamenlijk naar het eind doel word gewerkt.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.