Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Trends in user workspace management

Flexibele, zelfredzame en ´happy´ users zijn in 2015 belangrijker dan ooit

 

De klok slaat twaalf uur, de champagne is ontkurkt en het vuurwerk gaat de lucht in. Het jaar 2015 staat voor de deur. Is jouw it-afdeling al klaar voor wat er komen gaat of ben je nog bezig met het afronden van de laatste targets?

Na een periode van budgetten die onder druk stonden, zagen it-afdelingen deze in 2014 licht stijgen. Kostenbesparing door consolidatie en cloud stonden hoog op de agenda en parallel daaraan het managen van beveiliging en privacy. Ook werd er meer analyse gedaan van bedreigingen binnen de organisatie in plaats van de traditionele externe bedreigingen. Enterprise mobility werd door organisaties meer en meer ingezet om onderling flexibel te kunnen communiceren, maar de massale introductie van het gebruik van social media in de enterprise laat nog op zich wachten.

Tegelijkertijd zag wij dat klanten te weinig tijd hebben vrijgemaakt voor innovatie en zich nog op verouderde platformen bevinden zoals Windows XP. Bij klanten zagen wij in 2014 migraties van Windows XP naar Windows 8.1 waar bedrijven die eerder de overstap hebben gemaakt naar Windows 7 nu wachten op de release van Windows 10 en hier en daar op tablets Windows 8 tijdelijk toestaan.

Vijf grote trends

Met het nieuwe jaar voor de deur zie ik vijf grote trends:

Innovatie wordt steeds belangrijker. It-afdelingen hebben moeite om de medewerkers op verschillende platformen en devices te ondersteunen. Met name het uitrollen, upgraden en ondersteunen van applicaties en besturingsystemen is tijdrovend. Een ander bijkomend probleem is dat medewerkers nog steeds (onbewust) ongeautoriseerd software (of malware) installeren en de beveiliging omzeilen. Hierdoor worden devices ‘black boxes’ voor it. Dit alles leidt tot een gebrek aan tijd voor strategische innovatie en gebrek aan inzicht in de tco van de desktop-omgeving. Bovendien leiden verstoringen in de it-infrastructuur tot verminderde productiviteit en verlies van waardevolle data. De verandering in de omgeving is niet eenmalig maar een constante. Belangrijk is om in 2015 tijd vrij te maken voor innovatie, waardoor de adoptie van nieuwe platformen een integraal onderdeel is van het proces en we kunnen voldoen aan de wensen van de medewerkers.

Happy users essentieel. Aangezien medewerkers in hun privé sfeer de beschikking hebben over functionaliteiten die vandaag in de zakelijke omgeving niet beschikbaar zijn gemaakt, zoals Dropbox, eisen zij steeds meer van it-diensten. Medewerkers zochten eerder naar mogelijkheden om overal bij de data te kunnen en plaatsten data op cloud-diensten. Niet om de beveiliging te omzeilen, maar om productief te zijn zonder de drempel van bijvoorbeeld een vpn-oplossing. Organisaties moeten een inhaalslag maken door data beschikbaar te stellen op een veilige manier, maar met een vergelijkbaar gebruiksgemak. Hierdoor zal de medewerker gemotiveerd zijn om de dienst te gaan gebruiken.

Een goed presterende uniforme werkomgeving is daarnaast nog belangrijker geworden om te voorkomen dat de medewerker eigen apparatuur blijft gebruiken. Hierop moet de medewerkers natuurlijk ook de vrijheid krijgen om binnen een kader zelfredzaam te zijn in het oplossen van problemen en installeren van software. Een volledige dicht getimmerde desktop behoord tot het verleden. De adoptie van nieuwe platformen en zelfs de mix van platformen moet een minimale impact hebben op de beleving van de medewerkers. Hierdoor ontstaan ‘happy users’ die simpelweg productiever zijn doordat men zelf kan bepalen hoe it geconsumeerd kan worden.

Van één enterprise applicatie naar meerdere functionele enterprise apps.
Waar tot voor kort nog een strategie actief was voor het actief consolideren van alle bedrijfsprocessen in één applicatie zal in 2015 de focus meer liggen op het gericht aanbieden van meerdere slimme en doeltreffende applicaties die aan elkaar worden gekoppeld. Hierdoor kan de medewerker binnen een kader zelf bepalen wat op dat moment de beste manier is om de data te verrijken en te raadplegen. Strategie van een aantal bedrijven is om alle applicaties webbased aan te gaan bieden. De keerzijde hiervan is dat de uitvoering hiervan veel minder soepel verloopt dan gepland of zelfs kan falen. Er zijn meer individuele applicaties mogelijk door de diverse app-stores en in-app stores met verborgen clouddiensten. Hierdoor is het zeer belangrijk om beleid op de applicaties af te dwingen (fysiek en webbased) en extra dimensies zoals context toe te voegen.

Het overal kunnen werken en de bijbehorende besparingen zijn de afgelopen jaren massaal ingevoerd. Dit betekend niet dat de applicaties en data zomaar overal gestart moeten kunnen worden. Het classificeren van applicaties en data met bijvoorbeeld de dimensie ‘context’ gaat hierbij helpen om te voorkomen dat patiëntgegevens, gemeentelijke basis administratie, transactie gevoelige data en innovatieve plannen op onveilige plekken inzichtelijk zijn en daarnaast de veiligheid van de persoon zelf in het geding komt.

Waken voor oude wijn in nieuwe zakken.
In gebruik nemen van reeds gekochte functionaliteit om deze vervolgens te koppelen en integreren tot een totaaloplossing is een belangrijke innovatieve stap. De bestaande middelen moeten simpelweg slimmer worden benut waardoor it weer kan gaan doen waar het goed in is: automatiseren. In 2015 worden opnieuw legio nieuwe ‘concepten’ aangeboden die organisaties wellicht zelf al in huis hebben door bestaande systemen slim met elkaar te laten samenwerken. Dit ontlast de werkdruk op de ict-afdeling en maakt het mogelijk voor de medewerkers om zelfredzaam via zelf-service portalen te werken.

Inzicht en analyse!
‘Inzicht’ is in 2015 de trend om eerder in te spelen en zo een mogelijk probleem in de toekomst op te lossen. Hiertoe moet de gigantische hoeveelheid aan data correct worden gefilterd om tot begrijpbare rapportage te komen. Ook hier is het onderling koppelen van de systemen van belang als het gaat om rapportage van beveiliging en performance van de gehele omgeving. Hierdoor kan men proactief inspelen op de wensen van de medewerker en voorkomen dat de medewerker zelf alternatieve oplossingen gaat gebruiken. Ict gaat weer meedenken met de interne klant en geeft inzicht in het behalen van de afspraken.

Ben je er klaar voor?

Voor nu in ieder geval een gelukkig 2015!

Bas Bremmer, presales manager bij AppSense

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5212096). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.