Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Kabinet moet ICT als topsector waarderen

 

Computable Expert

Fabian Koopman
Managing Consultant Subsidieadvies, Hezelburcht B.V.. Expert van Computable voor het topic Management.

Net als vorig jaar gaat de subsidieregeling voor midden- en kleinbedrijf, de MKB-innovatiestimulering Topsectoren (MIT), weer open. Deze regeling is toegespitst op het topsectorenbeleid van de overheid, denk hierbij aan sectoren als chemie, logistiek en tuinbouw. Opvallende ontbrekende is de ICT-sector.

Dat informatietechnologie een integraal onderdeel van de industrie is, is blijkbaar nog niet helemaal doorgedrongen bij de Nederlandse overheid. Dat zonder ict mogelijke economische groei op slot gaat, beseft men kennelijk ook nog niet. De wereld wordt in rap tempo digitaal. Nederland zou vooraan moeten en willen staan bij deze ontwikkelingen. Zelfs vanuit Europa, zeker niet in de eerste plaats bekend om het snelle en vooruitstrevende karakter, wordt in het nieuwe Horizon 2020 stimuleringsprogramma extra nadruk op ict gelegd.

De MKB-innovatiestimulering Topsectoren (MIT)-regeling is een goed voorbeeld van waar de overheid de plank misslaat, maar ook bij andere populaire stimuleringsregelingen zoals WBSO en RDA blijkt vaak dat juist it-ondernemingen tegen problemen aanlopen. Hoewel de subsidieverstrekker vaak aangeeft de ideeën van de onderneming goed te vinden, past dit naar haar mening vaak niet precies binnen kaders van de wetgeving en worden hele projecten afgeschoten. Het zou eigenlijk niet nodig moeten zijn om subsidiewetten van voor tot achteren te kennen om innovatiestimulering voor ict te kunnen benutten.

Tijd voor een nieuwe topsector

Voor de meeste ondernemingen staat vast dat ict inherent is aan de bedrijfsvoering. Met ict en automatisering kunnen bedrijven enorme kostenreducties en verbeteringen in het bedrijf realiseren. Nieuwe markten kunnen opengebroken worden en met de komst van big data zijn de mogelijkheden eindeloos. Het kabinet moet inzien dat het tijd is om ict als belangrijk punt op de agenda te zetten en dat het minstens op gelijke voet komt met de andere topsectoren. Er moet meer stimulans komen voor ict en het benoemen van de nieuwe topsector Informatietechnologie lijkt mij een goede start.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5057005). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.