Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Niet bezuinigen maar luisteren naar ICT Nederland

 

Computable Expert

John Roos
Programmamanager Npo Security Iso, GEMEENTE PIJNACKER-NOOTDORP. Expert van Computable voor de topics Management, Digital Transformation en Maatschappij.

Tijdsdruk, onrealistische business cases, tunnelvisie rijk-rekenen, te optimistische deadlines/milestones leveren meer en meer een scala op aan ict-mislukkingen en mislukte (ict-)projecten. Wat kosten mislukten ict-projecten ons in de maatschappij? En wat kunnen we in Nederland besparen?

Mislukte (it-)projecten kosten de maatschappij wereldwijd biljoenen dollars, als je de indirecte kosten van mislukkingen meerekent. Als die berekeningen en schatting kloppen wordt wereldwijd jaarlijks een hoeveelheid aan geld geïnvesteerd via projecten die niets opleveren. Maar deze verspilling geeft niet de volledige schade aan mislukte projecten weer.

Er is ook indirecte schade, zoals: het mislopen van begrote omzetten; de kosten van vervanging van het mislukte systeem; de tijd die binnen de organisatie verloren gaat door de problemen; en verlies aan marktaandeel. De indirecte schade is dus een veelvoud van de projectkosten.

Kortom, het gaat uiteindelijk om een gigantisch bedrag. In Nederland wordt in een rapport van de Algemene Rekenkamer (2007) al een schatting genoemd van zes miljard euro aan mislukte projecten bij een totaal van 18,5 miljard aan ict-investeringen. Zie ook de lezing van Prof. dr. Albert Boonstra (24 mei 2011).

Kijkende naar de huidige waarschuwingen en recente ict-mislukkingen dan zal dat niet verbeterd zijn. De politiek leert en luistert slecht. Geleerde lessen worden snel vergeten. Specialische adviezen zoals van ICT Nederland worden genegeerd.

Met andere woorden als we luisteren naar ICT Nederland en even geen bezuinigingsprojecten doen, dan haalt de overheid met gemak alle doelstellingen zonder iets te doen.

Eigenlijk zou Nederland het even een jaar zonder regering moeten doen. In België werkte het ook.
Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4897938). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.