Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

ICT-afdeling blijft rots in de branding

 

Computable Expert

Ricardo Passchier
Business Solutions Leader, Software AG. Expert van Computable voor de topics Digital Transformation, Business Analytics en Datamanagement.

Het is een absolute no brainer dat we in het tijdperk van automatisering, informatisering en digitalisering expertise nodig hebben om optimaal rendement te halen uit de mogelijkheden die ict biedt. In de 24-uurseconomie van vandaag, in een wereld die wordt gekenmerkt door globalisering, mondige klanten en kostendruk is de rol van de ict-afdeling en hun leider, de cio, juist sterker en waardevoller dan ooit. Ik ga hier nader in op de redenen die mijn mening onderbouwen.

In het verleden had de ict-afdeling een voornamelijk ondersteunend karakter. Zij stelde de infrastructuur beschikbaar, leverde applicaties om administratieve werkzaamheden te ondersteunen en zorgde voor kantoorautomatisering. Maar naarmate organisaties voor hun kritieke bedrijfsprocessen steeds meer afhankelijk werden van ict, kreeg ook de ict-afdeling een meer strategisch karakter. De ict-afdeling kreeg procesadviseurs, informatiemanagers en architecten in dienst en nam het voortouw in het efficiënter en productiever maken van hun organisaties.

Inmiddels kunnen we zonder ict niet meer opereren. Neem bijvoorbeeld servicebedrijven, zoals banken en verzekeraars of telecom-operators: deze organisaties zijn nagenoeg al volledig gedigitaliseerd. Ict is hun business! Mochten er storingen optreden of systemen uitvallen dan kunnen zij geen diensten leveren, missen zij inkomsten en lopen ze reputatieschade op. De ict-afdeling is ervoor verantwoordelijk dat deze ‘slagaders’ actief blijven om de business draaiende te houden.

Smeermiddel

Een tweede reden waarom mijns inziens de ict-afdeling in de toekomst bestaansrecht houdt, is dat het een centrale rol vervult bij het beschikbaar stellen en toegankelijk maken van informatie. In het digitale tijdperk is informatie de olie die de motor van organisaties laat draaien en de processen aanjaagt. Tijdige informatie, op de juiste tijd en plaats beschikbaar en overal en altijd toegankelijk, geeft ondernemingen zicht op en controle over hun bedrijfsvoering. Het biedt hen de mogelijkheid te anticiperen op kansen en bedreigingen, in real-time, en daarmee klanten optimaal te bedienen, omzet te maximaliseren en/of risico’s te minimaliseren. De ict-afdeling heeft de expertise in huis om de juiste informatie te kanaliseren, optimaal te ontsluiten en op het juiste moment te benutten. Hierdoor is de ict-afdeling meer dan ooit een strategische leverancier van stuurinformatie aan de business.

Drijvende kracht achter innovatie

Tot slot is ict tegenwoordig een drijfveer achter innovatie. Megatrends als big data, cloud, social collaboration en mobility openen nieuwe deuren en inspireren tot nieuwe businessmodellen waarbij de klant aan het stuur komt, multi-channel bediend wordt en een gepersonaliseerd aanbod voorgeschoteld krijgt. Zonder kennis van deze krachten gaat er veel potentieel verloren. Ook daarbij heeft de ict-afdeling weer een aandeel.

Sleutelrol

Juist nu ict in de huidige maatschappij niet meer weg te denken is en het onlosmakelijk verbonden is met het moderne zakendoen, is er behoefte aan mensen die verstand hebben van technologie en die weten hoe de beschikbare technologie ingezet kan worden om strategische meerwaarde te bieden voor de organisatie. Of het nu gaat om de huidige megatrends of toekomstige ontwikkelingen, er dienen zich altijd weer nieuwe vraagstukken aan waar ict het hoofd aan moet bieden. Feit is dat technologie de wereld blijvend heeft veranderd en de wereld ook blijft veranderen. De ict-afdeling speelt daarmee een constante sleutelrol in een snel veranderende, digitale wereld.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4881231). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.