Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Innoveer creatief en transparant

 

In het artikel 'Innovatie met ICT blijkt in de praktijk vaak lastig' van Sander Hulsman worden in de eerste twee zinnen twee innovatietypen genoemd. Innoveren mét ict en ict-innovaties. Mijns inziens is innoveren mét ict het verzorgen van innovaties, waarbij de mogelijkheden van ict als middel worden ingezet. Ict-innovaties zijn innovaties binnen ict zelf.

Laat ik vooropstellen dat in het Nederlandse ondernemersklimaat de ondernemer weet dat hij moet innoveren, maar primair dat ie geld moet verdienen met zijn business, wil hij overeind blijven. Het hoe er mee omgaan? is lang niet altijd even duidelijk, zeker niet voor directies en bestuurders van ondernemingen. Voor bedrijven geldt dat het effectief en efficiënt inzetten van innovatie begint bij de bron, namelijk de i en c van ict: de informatie en communicatie weer inzetten om de strategie van het bedrijf te ondersteunen. Technologische (t) oplossingen kunnen hier zeker bij helpen.

Voor de business is ict dus van groot belang. Een niet innoverende ict is uiteindelijk niet meer geschikt om mee te innoveren. Het is nog veel belangrijker om te begrijpen, dat innoveren in eerste instantie geheel los staat van welk middel dan ook. Ik ondersteun van harte, de wetenschap, dat innoveren alleen werkt met 'human capital'. Het is puur mensenwerk en heeft alles met bewustzijn te maken.

Innoveren heeft veel meer te maken met de werkelijke intenties van een bedrijf. Het gaat om het begrijpen wat je klant werkelijk wilt. Ict maakt hoogstens goede ideeën uitvoerbaar. Het genereren van goede ideeën, moet zeker niet starten met ict-gerelateerde state-of-the-art oplossingen. Je zou jezelf er ernstig mee beperken in het creatieve proces, wat nu eenmaal onlosmakelijk verbonden is met innoveren. Het is sterker als uitgangspunt te nemen dat er geen beperkingen bestaan. Niet fysiek, procedureel en zeker niet ict-gerelateerd.

Vaak liggen er genoeg kansen en mogelijkheden in organisaties en in de markt. In veel gevallen zijn aanpassingen in de organisatiestructuur of aan bedrijfsprocessen al kostenbesparend. We zijn gebonden aan regels en procedures. Maak je vrij, doe je stropdas af en start met brainstormen, spui ideeën (kwantiteit), categoriseer en toets innovatieve ideeën op wenselijkheid, haalbaarheid (financieel) en levensvatbaarheid. Vertaal dan de ideeën naar prototypes en kijk of daar een stuk ict-gereedschap voor nodig is.

Innovatie zit namelijk in iedere mens. Het is 'slechts' de kunst die innovatie los te weken. Dit losweken is gelukkig niet moeilijk, want we zijn het 'slechts' verleerd en vergeten. Met behulp van de juiste methode en de juiste sessies is innovatie gemakkelijk los te weken.

In het artikel worden ook de processen en randvoorwaarden aangehaald door Sander Hulsman. Daar waar hij het ontbreken van deze processen en randvoorwaarden als struikelblok noemt voor innovaties, zou je het als een zegen kunnen ervaren dat deze processen en randvoorwaarden ontbreken tijdens het creatieve proces van innoveren.

Methoden, als bijvoorbeeld 'human centered design', bieden bedrijven de ultieme kans om vele innovaties te bedenken én deze te verwezenlijken. Het centraal stellen van de mens zorgt ervoor, dat de inspiratie en motivatie enorm toeneemt. Als een innovatieteam op de juiste manier wordt samengesteld, zal een innovatie meer breed worden gedragen. Daardoor worden innovaties makkelijker in te bedden en blijven bedrijven meer competitief en winstgevend.

Joost Koblens
Mede-eigenaar
icreatori
Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4706317). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.