Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Management en zwarte magie

 

Computable Expert

Dick Stegeman
Vennoot, IHomer. Expert van Computable voor de topics Management en Maatschappij.

“Er was eens…”. Geweldig vond en vind ik het, verhalen. Vooral die verhalen waarin het goede strijdt tegen het slechte met alle stereotypes die daarbij horen. Zo wordt het goede vereenzelvigd met wit en licht en het kwade met zwart en donker. Een strijd die binnen organisaties ook woedt.

Wat opvalt is dat 'de goede' in de verhalen vaak een groei doormaakt van naïef naar zelfbewust. Het is een leider tegen wil en dank die enthousiast gevold wordt door mensen die in hem geloven. Mensen vechten met hart en ziel voor waar zij in geloven en voelen zich vrij om eigen initiatief te tonen in het belang van het geheel. Zelfs als ze dat initiatief met de dood moeten bekopen.

De zwarte kant daarentegen staat bol van angst en onderdrukking. Mensen aan die kant doen dingen om te overleven, niet omdat zij erin geloven. Mensen aan die kant weten dat fouten genadeloos afgestraft worden en komen alleen in actie onder directe aansturing. Hedendaagse organisaties lijken massaal de zwarte kant gekozen te hebben. Angst om je baan kwijt te raken, top down instructies en informatiestromen en mensen die dingen doen omdat het opgedragen wordt, niet omdat zij erin geloven.

Met enige regelmaat staan er gelukkig wel witte organisaties op. Organisaties waar mensen dingen 'willen' doen in plaats van 'moeten' doen. Organisaties waarin mensen werken vanuit overtuiging, waar mensen betrokken zijn en een stapje extra zetten. Organisaties waarin initiatief gewaardeerd en fouten maken geaccepteerd wordt. Organisaties ook waarin zaken moeiteloos lijken te gaan en succes een gegeven is.

Deze organisaties worden vorm gegeven door mensen die niet uit zijn op macht, maar wel hun ideeën willen verwezenlijken. Deze mensen krijgen zaken niet voor elkaar door gebruik van macht maar door het inzetten van invloed. Mensen als Steve Jobs en Johan Cruijff hoeven niet de 'baas' te zijn, maar willen alleen hun ideeën verwezenlijkt zien. Dat werkt alleen als er voldoende mensen in geloven.

In de praktijk lijk zwart wel dominant te zijn. Op het moment dat de witte leider het roer overdraagt gaat zwart het al snel overnemen. Binnen korte tijd is van de witte organisatie alleen nog de herinnering over en wordt de organisatie gerund zoals 'het hoort'. Top-down, hiërarchie, targets en bonussen, angst en als bijeffect ook nog eens de tegenvallende resultaten die bij zwart horen.

Hoe komt het toch dat wij van nature een voorkeur hebben voor wit en licht, maar in ons dagelijks leven kiezen om zwart te dienen? Wij kiezen in verhalen massaal partij voor types als Luke Skywalker en Harry Potter en niet voor Darth Vader en 'Hij wiens naam wij niet uitspreken'. Hoe komt het toch dat in verhalen wit uiteindelijk zegeviert over zwart terwijl in de werkelijkheid het net andersom is?

Zou het komen omdat wij nu in de zwarte periode zitten en wij pas na uiterste nood als alles verloren lijkt het licht gaan zien. Zou het kunnen dat de huidige crisis zich nog verder moet verdiepen alvorens wij in het licht treden. Dat zet in ieder geval deze zwarte periode in een heel ander licht.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4356649). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.