Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Digitale dementie is van alle leeftijden

 

De smartphone is een verlengstuk geworden van ons brein. Ga maar na, herinneringen slaan we niet meer op in onze hersenen maar op onze digitale apparaten. Bij digital natives, de jongere generatie die opgroeide met hun smartphone en tablet, is dat zeker het geval. Maar ook de oudere leeftijdsgroepen worden steeds afhankelijker van hun mobiele apparaten, zo blijkt uit ons recente onderzoek naar digitale dementie.

Digital natives, jongeren in de leeftijdscategorie van zestien tot 24 jaar, hebben bijna allemaal een smartphone of tablet tot hun beschikking, zo toonde ons onderzoek onder zesduizend Europese inwoners van zestien jaar en ouder aan. Maar niet alleen zij, ook veel oudere gebruikers hebben een smartphone die ze beschouwen als een verlengstuk van hun geheugen. Dat is niet gek als je bedenkt dat in de Benelux 86 procent van de respondenten in alle leeftijden vindt dat ze teveel informatie moeten onthouden.

De smartphone helpt ons al deze informatie te ‘herinneren’ en dat is ook voor de oudere generaties cruciaal. Bijna 65 procent van de Benelux-respondenten zegt namelijk het telefoonnummer van hun eigen kinderen niet eens uit het hoofd te kennen. Laat staan het nummer van de school van hun kinderen (92 procent). Het nummer van het ouderlijk huis toen ze tien waren, kan bijna 60 procent zich daarentegen wel herinneren.

Worden we dommer?

De vraag die zich dan opdringt is: worden we steeds dommer? Door de geschiedenis heen zijn we op zoek geweest naar manieren om meer te kunnen doen. Dat begon al met de uitvinding van het wiel. In combinatie met een tam paard konden we ons daarmee sneller voortbewegen. Vervolgens zorgden stoommachines voor een toename van de productie van artikelen. Om maar niet te spreken over elektriciteit, wat niet alleen onze machines ging aandrijven, maar ook de werkdag langer maakte.

Kennis werd door ons schrift en de drukpers overgedragen van generatie op generatie. Dat is alleen maar versneld door de komst van internet. Daarnaast heeft internet ervoor gezorgd dat we meer en efficiënter kunnen werken. We hoeven niet meer naast elkaar te zitten om te overleggen en ideeën in uitvoer te brengen. Tot slot maakten de smartphone en mobiel internet ons en onze kennis zelfs nog flexibeler.

Informatie op het moment suprême

Nu bewaren we de meeste informatie op onze smartphone of in een dienst die we via internet kunnen benaderen. We willen niet meer alles weten, we willen alleen weten waar we het kunnen vinden op het moment dat we het nodig hebben. Google, of je het nu wilt of niet, heeft ons leven een stuk makkelijker gemaakt, zeker voor de mensen zonder fotografisch geheugen.

Door ontwikkelingen als het nieuwe werken gaan zakelijk en privé steeds vaker door elkaar lopen, het liefst gebruik je hiervoor één apparaat, zodat je niet continu hoeft te switchen. De bring-your-own-device-trend is hier een goed voorbeeld van. Voor de werkgever alleen maar handig, want zo ben je ook nog eens ’s avonds en in het weekend bereikbaar.

BYOD op vakantie

Maar we maken onszelf ook een stuk kwetsbaarder door onze smartphones als verlengstuk te zien. De komende weken zullen veel gebruikers weer even met de neus op de feiten gedrukt worden. Wanneer je het op vakantie in het buitenland zonder internet moet stellen, heb je immers voordat je het weet toch maar weer die papieren kaart uitgevouwen op schoot, om de weg naar dat ene romantische restaurantje te zoeken. Of als je even naar je ouders wilt bellen om te vertellen dat je veilig bent aangekomen, zal je net zien dat je batterij leeg is en je oplader nog thuis ligt. De payphone bij de receptie kan uitkomst bieden. Dan maar hopen dat je ouders nog hetzelfde telefoonnummer hebben als toen je tien was.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5428314). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.