Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Nederlands bedrijf heeft moeite met hergebruik

 

Expert

Samuel Korfmacher
Managing Director, DURABILIT BV. Expert van voor het topic .

Hergebruik levert een belangrijke bijdrage aan de reductie van de wereldwijde kooldioxide-uitstoot en levert kostenbesparingen op. In de Ladder van Lansink, de WEEE-richtlijn en de Circular Economy speelt hergebruik een prominente rol. Het lijkt erop dat er in Nederland weinig hergebruik op zakelijk niveau plaatsvindt. Waarom is dat het geval en hoe kunnen we dit veranderen?

In bepaalde industrieën is hergebruik al vele jaren geaccepteerd en staat de klant er ook niet bij stil of iets nieuw of tweedehands is. Vaak hoor je van it’ers het argument dat het om kritische systemen gaat waar men geen risico’s wil nemen en daarom alleen nieuwe hardware inkoopt, terwijl de meeste modellen die men nieuw kan kopen ook tweedehands, of refurbished, te koop zijn.

Tweedehands vliegtuigonderdelen

Wat de meeste mensen onbekend is, is dat een van de grootste industrieën waarin hergebruik een grote rol speelt, de luchtvaart is. Het lijkt mij redelijk kritisch dat de onderdelen die in een vliegtuig zitten en aan allerlei verschillende krachten blootstaan, betrouwbaar zijn. Immers, wanneer er bij een vlucht iets misgaat heb je veel minder mogelijkheden om snel in te grijpen en iets te repareren dan wanneer dit bij een it-netwerk het geval is. Maar deze industrie krijgt ook een boost vanwege het feit dat fabrikanten van onder andere vliegtuigmotoren deze tezamen met een onderhoudscontract verkopen. Hierdoor kiezen bedrijven die onafhankelijk willen zijn en niet gedwongen willen worden om met een bepaalde partij zaken te doen, juist ervoor om tweedehands vliegtuigonderdelen in te kopen.

In veel andere producten die wij als nieuwe producten bestempelen, zijn al gebruikte en refurbished onderdelen verwerkt. Het kan daarbij gaan om bijvoorbeeld medische apparatuurprinters en ook bij software vindt er veel hergebruik van bestaande code plaats, als ook een levendige handel in tweedehands softwarelicenties. Dat laatste is sinds een uitspraak van het Europees Hof van 2012 mogelijk. Dit is ook weer een goed voorbeeld van het verschil tussen Nederland en onze buurlanden: terwijl de inzet van tweedehands softwarelicenties in Duitsland al redelijk geaccepteerd is en als een reëel alternatief voor de aanschaf van nieuwe licenties wordt gezien, vindt dit in Nederland nog nauwelijks plaats.

'Het mag niet'

Heeft dit wellicht te maken met dat we anders omgaan met het geld van onze baas dan met ons eigen geld? Wanneer ik op seminars en bij presentaties de toeschouwers vraag wie al eens privé iets tweedehands heeft ingekocht, dan gaan alle handen omhoog. Als ik daarna vraag wie dit al eens vanuit een inkoopfunctie gedaan heeft, gaat geen enkele hand de lucht in. Wel is er direct discussie tussen de mensen onderling en wordt er gesuggereerd dat dit niet mag.

Uit alle onderzoeken blijkt dat hergebruik een economisch belangrijke functie heeft: het zorgt voor kostenbesparingen en voor een optimale inzet van al geproduceerde zaken. En dan heb ik het nog niet eens over de positieve milieuaspecten van hergebruik. Uit onderzoek van fabrikanten zelf wordt duidelijk dat de productiefase een grote invloed heeft op de totale kooldioxide-uitstoot van een product, en er hierin vaak veel meer kooldioxide-uitstoot plaatsvindt dan in de gebruiksfase. En ondanks dit alles heb ik de indruk dat hergebruik van it-hardware op zakelijk niveau in Nederland niet of nauwelijks plaatsvindt.

Mijn vraag is dus: hoe kunnen we Nederlandse bedrijven ertoe verleiden om meer it-hardware te gaan hergebruiken? De positieve economische en milieu-effecten zijn duidelijk. Waar wachten wij met zijn allen dus nog op?

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5113580). © Jaarbeurs IT Media.

8

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.