Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Het nieuwe samen-werken is de volgende stap

 

Computable Expert

Martin de Haas
ICT Business Consultant, PenQ. Expert van Computable voor de topics Management, Datamanagement en Overheid.

De Rijksoverheid flexibiliseert haar kantoorruimte. Honderdduizend ambtenaren kunnen straks in ieder rijkskantoor werken. Zullen zij dit ook doen? Waar vroeger collega's bij elkaar zaten moeten ze nu hopen dat ze in hetzelfde gebouw zijn. Als je toch moet afspreken, dan kan je dat ook bij die hippe locatie in de stad doen. Het nieuwe samen-werken (hnsw) laat het idee los dat je als organisatie nog eigen kantoorruimtes nodig hebt.

Eerst was er het kantoor, daarna de werkplek en nu gaan we met zijn allen weer terug naar het kantoor. Kantoor? Excuus, ik bedoel natuurlijk het virtuele kantoor, de cloud office.

Het kantoor

Vroeger ging je elke dag naar kantoor. Als je niet kwam opdagen verzuimde je, behalve als je bij de buitendienst werkte. De ratio hierachter is dat je op kantoor collega's kunt spreken, afspraken maken, informatie delen en dat iedereen zich direct op de hoogte kan stellen van jouw vorderingen. De prijs per werkplek was hoog, evenals de reiskosten, maar het was de enige wijze van werken waarbij je alle informatie bij de hand had.

De werkplek (het nieuwe werken)

Vervolgens maakte de automatisering en de revolutie in de telecommunicatie nieuwe wijzen van werken mogelijk. Het werd mogelijk op afstand te beschikken over de kennis-, informatie- en coördinatiehulpmiddelen van de organisatie. Al wat nodig was, was het openstellen via beveiligde verbindingen van interne netwerken aan extern werkende en geautoriseerde medewerkers. Medewerkers konden nu overal aan de slag maar je zag elkaar daardoor minder, wat realtime samenwerken lastiger maakte. Managers konden niet meer over de schouder mee kijken en moesten daarom leren veel meer resultaatgericht leiding te geven.

In de kern is dit het nieuwe werken (hnw) dat nu overal wordt ingericht. In hnw komen een aantal trends samen zoals duurzaamheid (minder reiskosten), werk en privé combineren (7x24 aanspreekbaar), resultaatgerichtheid (projectmatig opleveren) en efficiency (lagere kantoorkosten). Ieder kan aan de slag met zijn eigen ding zonder zich al te veel rekenschap te hoeven geven aan het geheel. Voor velen ideaal, voor anderen een gemis aan een betekenisgevende omgeving.

Het cloud office (het nieuwe samen-werken)

Nu is het tijd voor de volgende stap. De nieuwste generatie aan cloud-applicaties maakt het mogelijk om samen een virtueel kantoor te delen, op afstand! Nooit meer naar een saai kantoor, want als je elkaar fysiek wilt ontmoeten spreek je daar af waar je de meeste inspiratie en dus productiviteit verwacht. Maar ook als je niet fysiek met elkaar afspreekt kan je steeds zien waar een ieder mee bezig is. Via de cloud kan je een gezamenlijke virtuele ruimte delen waarbinnen je je steeds op de hoogte kunt stellen van ieders wetenswaardigheden.

Je combineert het beste van de oude wereld: het samen een ruimte delen, met het beste van de nieuwe wereld: werken waar en wanneer je dat uitkomt. Van individueel resultaten ophoesten naar samen werken aan een gedeeld resultaat. Werken zoals je dat op dat moment het beste uitkomt maar als het even kan samen. Van het nieuwe werken naar het nieuwe samen-werken. Dit nieuwe samen-werken past ook veel meer bij de wijze waarop de jongere generaties in het leven staan: individuele teamplayers, 7x24 uur actief, die gewend zijn voortdurend online te zijn en als geboren netwerkers zaken op te lossen via hun netwerk.

Commodity

De cloud maakt generieke kennis, informatie en ict tot een commodity. Ik zal een voorbeeld geven ter illustratie. Ik ben zelf van oorsprong natuurkundige. Ik vraag me wel eens af waarom ik als Nederlandse natuurkundige beter zou zijn dan een Chinese natuurkundige en als ik eerlijk ben tegen mijzelf (en dat ben ik gelukkig zelden) dan zou ik niet weten waarom. Natuurkunde is een voorbeeld van generieke kennis. Generieke kennis is kennis die in principe overal kan worden opgebouwd omdat je je via de cloud kunt verbinden met de beste kenniscentra ter wereld. Hetzelfde geldt voor generieke informatie en ict. Overal ontstaan communities die superieure informatie bieden, overal ontstaan rekencentra die optimale databeveiliging combineren met 7x24 uur 100 procent veilige en functionerende applicaties. Je hoeft je als organisatie nu alleen nog te richten op die kennis, informatie en ict die specifiek is voor wat jij doet.

Business case hnsw is enorm

Er zullen geheel nieuwe vormen van samenwerken ontstaan. Nabij samenwerken op afstand, in een virtuele gedeelde ruimte of op afspraak elkaar fysiek ontmoeten op de meest productieve plaats in de buurt. De business case onder dit soort wijzen van samenwerking is zo al enorm. Maar er is meer. Met de ontwikkelingen in online vertaalmachines en spraaksoftware kunnen we in eigen taal samenwerken met bijna alle nationaliteiten.

Het is eenvoudig geworden om lokaal - jij en jouw lokale partners - met globaal - de beste internationale expertisecentra - te verbinden. Al deze nieuwe vormen van samenwerking vallen onder wat ik het nieuwe samen-werken (hnsw) zou willen noemen. Hnsw belooft betere resultaten, lagere kosten en meer plezier en het is hartstikke duurzaam. Voldoende reden voor organisaties om hier morgen mee aan de slag te gaan, al is het maar omdat de concurrentie niet zal wachten.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4702609). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.