Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Tekort aan tech-talent: feit of fabel?

 

Channelweb Expert

Igor Tkach
CTO, Daxx. Expert van Channelweb voor de topics Outsourcing en Security.

Kampt Nederland met een tekort aan tech-talent? En als er dan een tekort is, hoe kan een land met meer dan 320.000 softwareontwikkelaars daarmee worstelen? Laten wij het uitzoeken.

Het onderwerp over het tekort aan softwareontwikkelaars is de laatste jaren uitgebreid besproken. De VS, Duitsland, Australië, Nieuw-Zeeland, Zweden, Denemarken en andere Europese landen kampen met een tekort aan softwareontwikkelaars. Nederland is daarop geen uitzondering. Nergens in Europa is er zo'n tekort aan ontwikkelaars als in Nederland, vooral in en rond Amsterdam.

De vraag naar tech-talent in Nederland is volgens een rapport van Startup Amsterdam en Amsterdam Economic Board verdubbeld. Er zijn meer dan genoeg vacatures per beschikbare tech-medewerker. Als gevolg hiervan blijven vijf van de zes technische vacatures onvervuld.

Er is momenteel veel vraag naar gekwalificeerde specialisten in de ict-industrie. Nu het jaarlijkse aantal vacatures met een groeipercentage van 1,2 procent toeneemt, is het aantal vacatures in 2020 opgelopen tot 37.000. It is daarmee een van de snelst groeiende sectoren in Nederland.

Om het snelle tempo van de ontwikkeling van technologieën bij te kunnen houden, kiezen meer bedrijven ervoor om softwareontwikkeling uit te besteden. In it is het al gebruikelijk dat bedrijven bekwame personen uit het buitenland aantrekken om de hiaten in hun talent op te vullen. Bovendien zijn software engineers en web-ontwikkelaars de meest gevraagde professionals van Nederland.

In 2018 kon 46 procent van de Nederlandse vacatures voor software-engineers nauwelijks worden ingevuld. Eind 2016 waren er tienduizend openstaande ict-vacatures. In 2017 is dit aantal gegroeid tot 12.300. In 2020 komt het aantal openstaande ict-vacatures in Nederland naar verwachting uit op 54.000. 

Gebrek aan talent

Een van de belangrijkste redenen voor het tekort aan softwareontwikkelaars in Nederland is het gebrek aan talent. Deze indicator is dit jaar aanzienlijk gestegen, wat aantoont dat de vaardigheden van beschikbare professionals niet overeenkomen met de vaardigheden die bedrijven zoeken.

Zelfs wanneer bedrijven erin slagen om softwareontwikkelaars te vinden om uit te kiezen, staan ze voor de volgende uitdagingen: de softwareontwikkelaars hebben niet genoeg ervaring, ze beschikken niet over alle technische vaardigheden die nodig zijn voor het werk, ze hebben niet de juiste soft skills (communicatie, probleemoplossing, teamwerk, leiderschap, arbeidsethos, flexibiliteit), ze hebben geen formele opleiding en ze hebben te hoge salarisverwachtingen

Maar hoe kun je het tekort aan talent succesvol bestrijden? Maak een strategie om afgestudeerden te cultiveren en te werven voor instapfuncties. Weinigen of geen hebben direct na het afstuderen praktijkervaring. Ten tweede: train medewerkers om hen voor te bereiden op nieuwe en toekomstige vacatures in het bedrijf. Op deze manier zijn hun vaardigheden naar een nieuw niveau te brengen, omdat niemand weet naar welk gebied van technische expertise er in de toekomst meer vraag zal zijn. Tot slot: zoek en vind softwareontwikkelaars in het buitenland, vooral als je een startup bent met een beperkt budget en moeite hebt om te concurreren met grote bedrijven om softwareontwikkelaars.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7044889). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.