Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Binden van IT-talent is vaak moeilijk

 

Computable Expert

George Buysrogge
Algemeen Directeur, Procam B.V.. Expert van Computable voor het topic Loopbaan.

Jong talent is onmisbaar voor veel organisaties. Zo kunnen ze bijvoorbeeld nodig zijn voor het waarborgen van (nieuwe) kennis, zorgen ze voor een evenwichtige leeftijdsopbouw en zijn ze ondernemend en innovatief. In een streven naar verjonging proberen organisaties dan ook jong it-talent te vinden, binden en te laten excelleren.

Toch zie ik vaak dat organisaties binnen korte tijd weer met lege handen staan, omdat jong talent vaak alweer snel vertrekt. En dit vroegtijdige vertrek is voor veel it-managers een doorn in het oog, omdat alle investeringen in het werving- en selectieproces en het inwerktraject hierdoor verloren gaan. Hoe kunnen organisaties dit scenario voorkomen en hun verjongingstraject wel laten slagen?

Nature versus Nurture

Om antwoord op deze vraag te geven is het zaak om stil te staan bij hoe de ideale relatie tussen werkgever en it-talent eruit zou moeten zien. Ik vergelijk deze relatie vaak met een ouder-kind relatie. Als ouder heb je immers de verantwoordelijkheid om je kind op te voeden en groot te brengen tot een evenwichtig mens. Naar verloop van tijd groeien de kinderen op, en zijn ze in staat om zelf bewuste keuzes te maken op basis van opvoeding en hun innerlijke drijfveren. Een combinatie tussen nature en nurture. In de praktijk werkt het eigenlijk ook zo met jong it-talent.

De innerlijke kwaliteiten, ook wel de ‘genen’, zijn vaak al bepaald, maar de persoonlijke ervaringen zijn nog niet dusdanig ontwikkeld dat zij direct volledig zelfstandig mee kunnen draaien in een organisatie. Als het it-talent tijdens de eerste baan geen ‘opvoeding’ krijgt, zal dit al snel leiden tot vroegtijdig vertrek uit de organisatie. In mijn ogen is het dan ook de verantwoordelijkheid van de it-manager om de ouderrol te vervullen en het jonge talent te helpen bij de carrièreontwikkeling. Maar hoe ziet de ideale opvoeding er dan uit?

Begeleiding

Een gedegen begeleiding is een belangrijke succesfactor van de opvoeding c.q. succesvolle verjonging. Idealiter is deze begeleiding opgedeeld in twee fases.

De eerste fase duurt ongeveer een jaar en is gericht op de functionele omgeving. Zit het it-talent op de goede plek? Zit hij/zij lekker in zijn vel? Bevalt de functie goed? Daarnaast behelst deze fase alles rondom de kennis, houding, gedrag, competenties en vaardigheden van het it-talent. Kennisachterstanden en gebrek aan soft skills komen hier aan de orde.

De tweede fase gaat in na dit jaar en is gericht op carrièreontwikkeling. Tijdens deze fase komen de ambities aan bod en is het it-talent bewust bezig met loopbaanplanning. Dit resulteert in een gestructureerd en definitief loopbaanplan en een zelfanalyse. Het loopbaanplan geeft ten minste antwoord op de vragen: ‘wie ben ik?’, ‘waar wil ik naartoe?’ en ‘hoe kom ik daar?’

Om deze twee fases te ondersteunen zijn coaching en training noodzakelijke onderdelen. De coach fungeert als verbindende schakel tussen it-manager en talent. Door veel contact te houden met zowel het talent, als diens manager heeft de coach zicht op wat zich afspeelt op de werkvloer. Hierdoor is hij beter in staat om het talent goed te begeleiden. Het trainingsonderdeel is bedoeld om de skillset van het jonge it-talent op een hoger niveau te brengen. Denk bijvoorbeeld aan timemanagement, communicatie, onderhandelen, leiderschap en werken in teams.

Toekomstperspectief

Om de it-organisatie succesvol te kunnen verjongen, is het dus van belang om het it-talent de juiste begeleiding te bieden. Door in te spelen op de behoeften van it-talent bereikt ook de it-manager immers zijn doelen, want dankzij de begeleiding in de twee fases kan it-talent snel echt aan de slag en als volwaardig meedraaien. Sterke punten worden snel zichtbaar en kunnen verder worden geoptimaliseerd en ontwikkeld. Op deze manier ontdekt het talent bovendien wat hij/zij in de praktijk leuk en minder leuk vindt om te doen. Het resulteert in bewustwording. Door antwoord te geven op de vragen: Wie ben ik? Wat kan ik? en Wat wil ik? komt de langetermijnambitie boven tafel en kan heel bewust richting gegeven worden aan een loopbaan.

Creëer samen met het talent een stip op de horizon, een ambitie, om gezamenlijk naartoe te werken. De resultaten liegen er niet om: 85 procent van de it-starters die een programma doorlopen dat de begeleiding in twee fases afdekt, is na vier jaar nog met plezier in dienst bij hun eerste werkgever.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4949599). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.