Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Certificeren is echt belangrijk

 

Certificaat

Vanuit het bedrijfsleven wordt gevraagd naar ervaren en minder ervaren medewerkers. Daarbij is de behoefte aan hbo opgeleide medewerkers nu en in de toekomst belangrijk. Het bedrijfsleven zoekt eigenlijk een hbo-er met vijf jaar werkervaring maar voor een functie die dan weer niet passend is, want vaak is het voor iemand met die ervaring weer een te lage functie.

ICT bedrijven proberen daarom schoolverlaters te rekruteren om ze zo snel mogelijk te laten doorstromen naar functies die wel passend zijn bij hun opleiding. Probleem is om duidelijk onderscheid te maken op kennisniveau. De kennis en kunde van een schoolverlater is niet stabiel en wisselt tussen de verschillende scholen en zelfs binnen een school kan het niveau tussen de kandidaten weer sterk verschillen. Er bestaat niet één bepaald lesprogramma met één daarbij behorend diploma. Het hangt van de school af hoe het lesprogramma wordt samengesteld en wat daaromheen aan extra’s geboden wordt. Dit naast de vastgestelde eisen vanuit de overheid. Maar die zijn zo ruim opgesteld, dat iedere mbo of hbo zijn eigen invulling daaraan geeft.

Dit 100 procent ondervangen zal nooit lukken, we hebben te maken met mensen, die verschillende motivatoren, inzichten, opvoeding en interesses hebben. Toch kan er duidelijk een label meegegeven worden en kunnen er een aantal meetbare criteria ten grondslag liggen aan de kwaliteitseis. Dit kan onder andere gedaan worden door certificering. Aan de hand van standaard toetsen op verschillende niveaus kan worden gemeten hoeveel kennis iemand bezit op een bepaald terrein.

Binnen de ict-infrastructuur geldt bijvoorbeeld Microsoft, Citrix en Cisco als standaard. Zodra een kandidaat certificaten van deze producten kan overleggen, is het niveau al voor een groot deel bepaald. Helaas vinden deze certificeringen niet op school plaats. De onderwijsinstelling kan ook geen rekening houden met alle verschillende behoeften op dit gebied. Het ene bedrijf wil graag certificering van Microsoft, de ander Unix en weer een ander is geheel gericht op software ontwikkeling.

Hier ligt een taak voor het bedrijfsleven. Veel bedrijven proberen door middel van een studieplan medewerkers eenmaal aangenomen te laten certificeren. Een enkel bedrijf pakt echt door en zorgt voor een hbo curriculum waardoor gestructureerd aan certificering gewerkt kan worden. Voordeel voor het bedrijf is evident. Zodra een medewerker gecertificeerd is, blijkt op een transparante manier zijn kennisniveau en dus inzetbaarheid op ict-projecten. Voor de medewerker is het de kans om certificaten op hbo-niveau binnen te halen, terwijl hij/zij daarvoor gewoon betaald wordt. Er wordt immers naast de studie veelal in eigen tijd, ook gewoon gewerkt. Het behalen van een volledig hbo valt dan opeens binnen het bereik en kan soms zelfs geheel bekostigd worden door het bedrijf waarvoor de medewerker werkt. Hiermee worden de huidige en toekomstige tekorten aan hbo'ers ingevuld met mbo'ers die via certificering naar een hbo-niveau zijn doorgegroeid. Echter met het grote voordeel dat het pragmatisch ingestelde hbo'ers zijn met werkervaring.

Bedrijven die op deze manier investeren in het kennisniveau van hun medewerkers maken het een aantrekkelijke plaats om te werken. Natuurlijk is het niet allemaal zonneschijn. Ook de medewerker zal qua tijd moeten investeren. Veelal zal dit na werktijd in de avonduren moeten gebeuren. Maar je doet dan wel praktijkervaring op en je bouwt aan je kennis op hbo-niveau. Voor het bedrijfsleven essentieel dat er aantoonbaar kennis is en dit kan binnen de ict eigenlijk alleen maar door het overleggen van certificeringen in combinatie met praktijkervaring.

Maarten Cobelens, coo bij Peak-IT

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4798712). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.