Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Softwaretester moet overal in uitblinken

 

Certificaat

Van een goede tester wordt verwacht dat hij of zij zich continu ontwikkelt. Zonder certificaten op het cv komt een tester nog maar moeilijk ‘aan de bak’. Er is echter een enorme toename van methodes, technieken en tooling, waardoor het voor de tester een flinke klus is om op alle vlakken getraind en/of gecertificeerd te zijn. In dit artikel zoom ik in op alle competenties waar de softwaretester in moet uitblinken, aan de hand van vijf categorieën.

1. Testkennis
Het belangrijkste is natuurlijk de kennis van het testen. Opdrachtgevers eisen dat een testconsultant ten minste beschikt over certificaten als TMap Next Test Engineer, TMap Next Test Manager, Agile Foundation, Test Proces Verbetering, Scrum Master, ISTQB Foundation, ISTQB Advanced, TestFrame en de workshop Product Risico Analyse. Naast deze ‘standaard’ opleidingen en certificeringen in ISTQB en/of TMap Next is het van belang om ook in te zoomen op de toepassingsgebieden. De belangrijkste focus afgelopen jaren voor verschillende partijen is werken op de Agile manier. Testers kunnen zich hierin certificeren bij bijvoorbeeld het Agile Consortium en Scrum.org. Daarnaast kunnen zij kiezen voor andere veelgebruikte toepassingsmogelijkheden, zoals non-functional testen en Testautomatisering.

2. Persoonlijke vaardigheden
Een tester moet beschikken over sterke sociale vaardigheden, ook wel de soft skills genoemd. Het betreft communicatieve en sociale vaardigheden die in de consultancy wereld uitermate belangrijk zijn. Zo’n 40 procent van het testen bestaat uit het daadwerkelijk uitvoeren van de test, de rest van de tijd bestaat uit planning en voorbereiding. Een tester maakt hier gebruik van de drie soft skills creativiteit, visualisatie en effectief communiceren.

Het belang van soft skills voor testers zal door de komst van nieuwe methodieken als Agile alleen maar verder toenemen. Probleem hierbij is dat soft skills veel moeilijker te trainen zijn dan hard skills (). Er zijn verschillende trainingen die vaardigheden als communiceren, presenteren, et cetera. kunnen verbeteren, die de tester na afloop op zijn cv kan vermelden. Bij mijn werkgever werken wij met het persoonlijkheidsprofiel van Birkman, dit geeft onze opdrachtgevers een goed beeld van de persoonlijke vaardigheden, sterktes en eventuele ontwikkelpunten van een consultant.

3. Management vaardigheden
Veel testprofessionals krijgen te maken met projectmanagement-gerelateerde taken bij de uitvoering van hun werkzaamheden zoals het aansturen van een testteam en het managen van grote projecten. Opleidingen en trainingen die in dit kader vanzelfsprekend zijn: Prince2 Foundation, Prince2 Practitioner, IPMA-D en IPMA-C. Een goede testmanager hoort te beschikken over ten minste een aantal van genoemde certificaten om in aanmerking te kunnen komen voor een opdracht.

4. Business en Domein kennis
Een testconsultant kan testwerkzaamheden gaan uitvoeren bij verschillende bedrijven in uiteenlopende branches. Iedere branche heeft zijn eigen systemen, applicaties en manier van werken. Daarom is het voor een testconsultant van belang dat hij/zij kennis heeft van deze verschillende domeinen. De klant is op zoek naar een tester die goede aansluiting heeft met de business, die weet welke taal er gesproken wordt en verstand heeft van de technische systemen en applicaties die gebruikt worden. Voor sommige branches zijn er heel specifieke opleidingen met bijbehorende certificeringen, zoals NIBE Verzekeringsbedrijf en NIBE Bankbedrijf. Voor andere branches zijn er geen hapklare opleidingspakketten maar ben je als bedrijf genoodzaakt om hier zelf wat voor samen te stellen.

5. Algemene ict-kennis
Omdat je als tester nauw samenwerkt met ontwikkelaars is het nuttig om kennis te hebben van de verschillende programmeertalen, architecturen, ontwikkelomgevingen en frameworks voor het uitvoeren van functioneel beheer en informatiemanagement. Voorbeelden hiervan zijn ASL, SOA, BiSL, ITIL, BPM, .NET, Share Point en Java. We zien ook dat werken met bijvoorbeeld SQL en XML-berichten tegenwoordig standaard is. Uiteraard is het niet nodig om als tester voor al deze specialisatiegebieden een certificaat te behalen, maar enige kennis en ervaring komt zeker van pas. 

Oefening baart kunst

Naast het behalen van alle benodigde certificaten is het vooral ook van belang om ervaring op te doen met de betreffende competenties. Klanten verwachten hoogwaardige diensten, geleverd door professionals met kennis van de laatste stand van zaken op het gebied van testmethodes en -technieken, tooling, ontwikkelmethodes en domein (markt) specifieke ontwikkelingen. Je komt er dus niet alleen met een training of certificering. Het gaat om het eigen maken van de stof, het leren toepassen, en het integreren van de verschillende methoden en technieken. In dat kader ontwikkelden wij naast de trainingen ook zogenoemde Competence leergangen.  Deze zorgen ervoor dat consultants zich de kennis eigen maken of een specifiek onderwerp uitdiepen.

Continuïteit en diepgang!

Met het afronden van een training of opleiding en het behalen van een certificaat is de testconsultant er helaas nog niet. Het is een proces van continue (zelf)ontwikkeling, vooral in deze snel veranderende it-omgeving. Met nieuwe methoden, technieken, systemen en platformen is het uiterst belangrijk om kennis continu aan te vullen en up-to-date te houden. De beste testconsultant is leergierig, volgt veel trainingen en opleidingen en is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van testen. Wij zijn van mening dat dit een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde is vanuit (potentieel) medewerker perspectief.

Sanne Müskens, medeverantwoordelijk voor Competence-ontwikkeling bij Bartosz ICT

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4795843). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.