Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Slechte tijden voor de gouden vulpen

 

Computable Expert

George Buysrogge
Algemeen Directeur, Procam B.V.. Expert van Computable voor het topic Loopbaan.

Meneer Poelstra is vandaag alweer 25 jaar in dienst en wordt eens goed in het zonnetje gezet. De hele afdeling wordt ’s middags getrakteerd op taart en meneer Poelstra krijgt een mooie gouden vulpen mee naar huis. Hoera, op naar de volgende tien jaar! Wie klinkt dit scenario nog bekend in de oren?

Tegenwoordig komen 25-jarige jubilea niet vaak meer voor en ze zullen in de toekomst misschien zelfs wel geheel verdwijnen. Lifetime employment heeft zijn langste tijd wel gehad. De jonge generatie die momenteel de arbeidsmarkt bestormt zit gemiddeld achttien maanden in een functie, zo blijkt uit onderzoek van Microsoft, IBM en Mastercard onder twintifduizend nieuwe medewerkers. Als werkgever hoef je dus niet meer die mooie fles wijn te reserveren voor jubilea.

Doordat jong it-talent veel korter in een functie zit, is het voor werkgevers moeilijker om optimaal rendement te halen uit hun investering. Na een zorgvuldig werving- en selectieproces moet de nieuwe aanwas immers eerst ingewerkt worden voordat ze eenmaal op stoom zijn en rendement gaan opleveren. Gemiddeld duurt een inwerktraject voor startende it’ers negen tot twaalf maanden, en het zou zonde zijn als ze daarna de organisatie meteen weer verlaten. Maar hoe werk je toe naar de ideale situatie, waarin meer jonge talenten instromen en optimaal rendement opleveren?

Voor jong it-talent is loopbaanplanning tijdens de studie een ondergeschoven kindje. Ze worden hierdoor niet voldoende gestimuleerd om bewust bezig te zijn met hun toekomst. Meestal hebben studenten maar één einddoel voor ogen: het diploma. Doordat jong it-talent een van de meest gehunte doelgroepen van deze tijd is, begint in de laatste fase van de studie het getouwtrek al. Het regent aanbiedingen en hierdoor is de eerste carrière stap vaak geen doordachte keuze. Al deze factoren zorgen ervoor dat jonge it-talenten een zeer korte oriëntatiefase hebben, waardoor ze maar moeilijk richting kunnen geven aan hun loopbaan.

Ik vind het de verantwoordelijkheid van de werkgever om hen hierin op weg te helpen. Er zijn drie succesfactoren om optimaal rendement uit it-talent te halen. Het bieden van toekomstperspectief is er hier één van. Dit kan door samen planmatig naar de carrière te kijken en de stip op de horizon te bepalen. Door verder te kijken dan de huidige functie kunnen it-organisaties en it-talent nagaan op welk vlak en voor welke duur zij waarde voor elkaar kunnen toevoegen. Het gericht toewerken naar een andere functie binnen de organisatie blijkt een goede motivatiefactor te zijn waarmee je jong talent langer aan je kunt binden. Let wel dat lifetime employment niet het doel moet zijn. De focus moet niet liggen op een lange relatie tussen werkgever en werknemer, maar op een vruchtbare relatie. Help talent kritisch te kijken naar hun loopbaan en moedig hen aan om elke vijf jaar te evalueren of zij nog op de juiste weg zitten. Meneer Poelstra die zijn 25-jarige jubileum viert past immers niet meer in deze tijdgeest.

 
Ik ben benieuwd hoe jullie de it-organisatie succesvol verjongen en optimaal rendement halen uit jong it-talent.

Lees meer over het vinden, binden en excelleren van jong hoogopgeleid it-talent in het whitepaper ‘Hoe kan ik mijn it-organisatie succesvol verjongen?’.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4755456). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.