Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Onderwijs en techniek: maak het aantrekkelijk

 

In de technieksector dreigt een serieus tekort aan personeel te komen de komende jaren. Als we slim zijn gaan we hier nu al op anticiperen. Er staat immers een nieuwe generatie klaar. Opgegroeid met tablets, telefoons en veelal technischer dan twee generaties terug. De vraag hierbij is: hoe krijg, en hou, je kinderen, via het onderwijs, enthousiast om hier al op jonge leeftijd mee door te gaan? En dat ze mogelijk later een keuze maken voor een techniekstudie? En nog belangrijker, hoe krijg je de kennis bij hen? Hebben we wel genoeg, goede, docenten?

Vorige week las ik het artikel van een van mijn collega’s waarin het tekort aan goede techniekdocenten werd besproken. Naar mijn mening hebben we nú nog geen groot probleem, maar dreigt het er inderdaad wel aan te komen. Er zijn niet veel docenten die op een boeiende manier kunnen vertellen over bijvoorbeeld een Drone of een RaspberryPI. Ik denk zelfs dat meer dan de helft van de docenten niet eens weet wat dit voor een dingen zijn. En let maar op, over een paar jaar vliegen ze gewoon achter je aan als je samen met je kinderen een fietstocht gaat maken. Hier moeten we dus wat mee.

Salaris remmende factor

Is het salaris van een docent nou de remmende factor? Dat denk ik niet, maar een echt goede bouwer kan veelal wel meer verdienen als hij bij een softwareontwikkelbedrijf in dienst gaat of voor zichzelf gaat werken. Maar een docent doet het veelal niet alleen voor het geld, daar zit ook iets van een roeping in.

De grootste uitdaging ligt hem mijn inziens bij het hebben van goede docenten, met kennis van de laatste technologieën. En dat kunnen geen echte nerds zijn, maar moeten ook nog eens techneuten met goede didactische vaardigheden zijn. Ik denk dan aan docenten tussen de dertig en veertig jaar die nog net met deze groep jongelui mee kunnen en toch de nodige bagage uit het bedrijfsleven hebben. En zie die nou maar eens te krijgen...

Goeroes als gastdocenten

Mijn idee is om hiervoor afspraken te maken met ict-bedrijven en de echte goeroes als gastdocenten in te huren. Innovatie gaat bij de kwaliteitshuizen vanzelf, anders prijzen zij zichzelf uit de markt, daar hoeven de scholen zich dan niet druk om te maken. En de bedrijven plukken hier weer vruchten van door meer kans op aanname van deze leerlingen, dus hoeven ook niet de hoofdprijs te gaan vragen.

Ik ben nieuwsgierig naar jouw ideeën.

Edwin Damen, directeur van JPoint
Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4747444). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.