De afgelopen vijftien jaar heeft detachering een onstuitbare groei doorgemaakt. Deze wordt vooral gedreven door de behoefte aan goed geschoolde it'ers in combinatie met een flexibele schil om de onderneming. It blijft aan belang toenemen in de economie, dus de komende jaren zal de behoefte aan externe it'ers blijven toenemen.
Het probleem wat we echter hebben, is dat er een tekort is aan it'ers in Nederland. De komende decennia zal de bevolking vergrijzen, er komen steeds minder mensen van beta-studies, dus dat tekort groeit. Het afgelopen decennium is offshoring en nearshoring in opkomst om het tekort op te lossen.
Offshoring en nearshoring gaat voor de meeste mensen over ‘outsourcing’: je omschrijft een project of proces en op basis van sla’s besteedt je het project of proces uit aan een externe/buitenlandse partij. Maar offshoring kan ook gaan over detachering op afstand.
Met de juiste tools, processen en communicatie-afspraken, kunnen bedrijven vrij eenvoudig mensen op afstand aansturen. Hoe meer ervaring we hierin krijgen, des te gemakkelijker we een (tijdelijke) positie kunnen inkleden met een gedetacheerd iemand op afstand. Een wezenlijk voordeel hiervan is dat er veel meer talent beschikbaar is in het buitenland dan we in Nederland beschikbaar hebben.
Met name in landen als India en China, is er een overvloed aan getalenteerde it'ers die graag voor een Nederlands bedrijf aan de slag gaan. Daarnaast zijn de tarieven voor detachering op afstand aanzienlijk lager dan in Nederland. Dat scheelt uiteraard kosten. Ook is het gemakkelijker om iemand voor een langere termijn in te huren, zodat kennis gewaarborgd blijft.
Mijn verwachting is dan ook dat deze markt het komende decennium aanzienlijk groeit. De voornaamste uitdagingen voor Nederlandse bedrijven ligt erin om toegang tot die buitenlandse arbeidsmarkt te krijgen. De tweede uitdaging is te leren hoe je met cultuur, tijd en taal barrieres omgaat. Welke systemen kies je, hoe communiceer je helder de verwachtingen over een weer.