Voordat ik in ga met mijn opiniërend betoog op de polarisatie tussen oud en jong gebaseerd op onder andere leeftijdsdiscriminatie, vraag ik me af of de door mij gesignaleerde trend nu werkelijk een trend is of dat ik persoonlijk lijd aan paranoia of dat mijn beoordelingsvermogen nu na al die jaren mij in de steek heeft gelaten? Ik roep daarom iedereen op om na het lezen van dit artikel met ongezouten maar respectvolle meningen te komen om nu eens de angel uit het echte probleem te halen. Of is het daadwerkelijk zo dat de ‘oudjes’ inflexibel en te duur zijn om maar eens een vooroordeel te noemen!
Wereldwijd bevinden we ons in een crisis en de politiek kondigt voor de komende jaren keiharde structurele en zware bezuinigingen aan op allerlei gebieden. Dit treft alle bedrijfstakken en dus ook de conjunctuur gevoelige ict. De werkloosheid grijpt enorm om zich heen onder alle leeftijdsgroepen. De teller staat inmiddels op ruim 6 procent en gaat maar door. De sociale druk neemt toe en dit leidt tot sociale onrust en nieuwe ongewenste ontwikkelingen zoals de polarisatie tussen oud en jong. Het is geen toeval dat Henk Krol de Ouderenpartij heeft opgericht en het is niet voor niets dat deze partij in één keer drie zetels heeft gekregen uit het niets.
Niet alleen de krapte in de arbeidsmarkt leidt tot tegenstellingen, maar ook de gegroeide verschillen in het kapitaalbezit bij jong en oud leidt tot spanningen en kritiek bij jongeren. Bovendien, zo wordt het hier en daar door de jongeren gevoeld, krijgen zij de rekening gepresenteerd zoals de verzwaarde hypotheekeisen en verhoging van de pensioen leeftijd. Deze gepresenteerde rekening is volgens sommigen te wijten aan het luxueuze leven dat de oude garde tot op heden heeft geleid. Maar is dit allemaal waar! Tot zover de beschouwende inleiding.
Verontrustende trend
Vooral in de social media maar ook in de pers signaleer ik een verontrustende trend van toenemende spanningen. Deze polarisatie is allesomvattend, maar is in de ict-branche nog heviger. Juist in de ict-branche, omdat daar de kennis veel eerder vervliegt dan in andere branches en daardoor is het onderscheidend vermogen tussen jong en oud veel kleiner. Ja, leeftijdsdiscriminatie bestaat al jaren maar de vorm die het nu gaat aannemen is grootschaliger geworden en harder, mede door de verdergaande individualisering.
Onze Oosterburen moeten dezelfde crisis bezweren maar zetten met z'n allen de schouders onder de aanpak van het wereldwijde crisisprobleem. En zie het eerste resultaat! De economische groei is licht toegenomen.
Het vingerwijzen, zwartepieten en korte termijn denken in Nederland is zeer verontrustend en zeker niet productief. Het vergroten van tegenstellingen leidt alleen maar tot meer onderlinge weerstand. Naar mijn mening kunnen jong en oud veel van elkaar leren en we moet elkaar gaan stimuleren tot het leveren van meer creativiteit en productiviteit. We moeten ons nu gaan focussen om nog harder te werken zodat we onze leidende positie, ook in de ict, behouden of verstevigen. Dat we trots zijn op ons Nederlanderschap.
Generaties voor ons, in tegen- en voorspoed, hebben veel bereikt. We worden onder andere geroemd om onze handelsgeest en kennis van de landbouw. Laten we dit continueren en kijken hoe we in de ict elkaar kunnen helpen. Immers ict zal en blijft in een kenniseconomie de economische motor zijn achter veel organisaties. Weliswaar wordt in de toekomst ict een gewoongoed en een vanzelfsprekend onderdeel van elke organisatie, maar het blijft belangrijk.
Creatiever denken
Daarom dienen oud en jong of werkgevers en werknemers eens creatief na te denken hoe zij met vereende krachten verder kunnen komen en niet vervallen in zinloze dialogen die leiden tot leeftijdsdiscriminatie. Bedenk dat een aangewakkerde polarisatie vervelende lange termijn effecten sorteert (kerk en godsdienst, etnische tegenstellingen) terwijl wellicht over een paar jaar de crisis weer voorbijtrekt! We hebben elkaar nu maar ook in de toekomst hard nodig.