Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Keuze tussen cloud en edge is geen of/of-discussie

 

Computable Expert

Ronald Ravel
Country Manager Benelux en B2B Director voor Centraal- en Zuidoost-Europa, Turkije, Israël en de Benelux, Dynabook Europe BNLX. Expert van Computable voor de topics Management, Mobility en Beheer.

Edge computing wordt vaak tegenover cloud computing gezet, alsof er een gedwongen keuze tussen beide technologieën moet worden gemaakt. Terwijl ze beide hun eigen rol hebben binnen een it-ecosysteem, en daarmee hun eigen voor- en nadelen. Welke voordelen biedt edge computing en welke rol speelt de cloud daarbij?

Cloud computing is niet nieuw. De voordelen zijn algemeen bekend binnen de zakelijke wereld en veel bedrijven zijn er afhankelijk van om hun dienstverlening in de lucht te kunnen houden. Niet verrassend dus dat 85 procent van de organisaties ervan overtuigd is dat inzet van de cloud noodzakelijk is om te kunnen innoveren. Maar het is vooral dankzij de huidige coronacrisis dat de cloud onmisbaar is geworden; miljoenen bedrijven wereldwijd kunnen blijven draaien omdat hun werknemers via de cloud ook thuis in kunnen loggen.

Nieuwere concepten zoals edge computing worden regelmatig tegenover de cloud gezet, alsof het twee verschillende manieren zijn om naar infrastructuur te kijken. Maar het gebruik van de één sluit de mogelijkheid om de ander in te zetten niet uit. Er gaan daarnaast stemmen op dat edge computing op de lange termijn cloud computing zal vervangen, maar ook dat is niet het geval. Beide technologieën hebben namelijk hun eigen, aparte rol binnen een it-ecosysteem.

Toch zijn er voorbeelden te noemen waarin edge computing voordelen biedt te opzichte van een traditionele, centrale cloud-infrastructuur. Vooral nu, met de ongekende stijging van het aantal werknemers dat op afstand werkt en de uitdagingen rondom latency, operationele druk en security waarmee ze kampen. Wat zijn de voordelen van edge computing en welke rol speelt de cloud hierbij?

Operationele druk

"We leven al in een wereld vol met data dankzij de opkomst van nieuwe technologieën"

Wanneer de vergelijking wordt gemaakt tussen cloud computing en edge computing, is het belangrijkste verschil de plek waar data worden verwerkt. Bij cloud worden gegevens op een centrale locatie (meestal een datacenter) opgeslagen en verwerkt, terwijl bij edge computing data dichter bij de bron worden verwerkt.

We leven al in een wereld vol met data dankzij de opkomst van nieuwe technologieën zoals internet of things (iot), 5G, wearables en assisted reality, waarbij grote hoeveelheden data worden gecreëerd vlakbij de gebruiker, aan de rand van het netwerk. Het op afstand werken versterkt deze beweging omdat er meer devices van buitenaf toegang willen tot het bedrijfsnetwerk. Hoewel de cloud veel rekenkracht en opslagmogelijkheden biedt, veroorzaakt dit een dusdanig grote druk op het netwerk dat een ander type infrastructuur nodig is - en dat is waar edge computing om de hoek komt kijken.

Het volledig vervangen van de infrastructuur om in de nieuwe, veranderende behoefte te kunnen voorzien is een dure aangelegenheid. Weinig bedrijven zullen dit budget zonder problemen op kunnen hoesten. Met edge computing is het echter niet nodig om de bestaande infrastructuur af te breken en te vervangen. Bedrijven kunnen de druk op het netwerk verlichten door data te verwerken aan de rand van het netwerk. Door edge datacenters in te zetten, worden data lokaal verwerkt en kan de cloud ingezet worden voor algemene, bredere behoeften en om applicaties beter te laten presteren.

Latency

Het principe van cloud bestaat eruit dat informatie naar het datacenter wordt gestuurd, verwerkt en daarna weer naar de rand van het netwerk wordt gestuurd waar het device zich bevindt. Het versturen van data kost tijd en dit kan vertraging of latency opleveren. Wanneer er geen tijdsdruk staat op het verwerken van data, biedt de cloud significante rekenkracht, opslag en de mogelijkheid om gegevens op grote schaal te analyseren. Maar in andere gevallen levert latency problemen op voor werknemers die op afstand werken. Bijvoorbeeld voor werknemers die afhankelijk zijn van een realtime verbinding met een videoconferencing-oplossing.

En nu is dat laatste voorbeeld wellicht niet bedrijfskritisch, maar er zijn ook voorbeelden te bedenken waar dit wel het geval is en waar netwerkvertraging grote nadelen oplevert: hulpverleners of werknemers op locatie. Neem bijvoorbeeld een magazijnmedewerker die gebruikmaakt van de instelling ‘pick-by-vision’ op zijn ar-bril ter ondersteuning van handmatige orderpicking, magazijninventarisatie of verwijderingsprocessen. Wanneer er vertraging optreedt, ontvangt deze werknemer verouderde informatie. Dit heeft niet alleen een negatieve invloed op zijn productiviteit, het kan ook leiden tot fouten die de omzet van de organisatie negatief beïnvloeden. Met edge computing worden data dichter bij het device verwerkt, waardoor er geen latency optreedt en netwerkvertraging geen rol meer speelt.

Security en privacy

"Minder verkeer van gevoelige gegevens tussen devices en de cloud betekent meer veiligheid voor bedrijven en hun klanten"

Met meer werknemers aan het werk buiten de kantoormuren, worden er ook meer gegevens op afstand geraadpleegd. Een dergelijke toename biedt cybercriminelen meer mogelijkheden om bedrijfsdata te achterhalen en misbruiken. Bij edge computing worden data lokaal verwerkt, en niet naar een centraal datacenter gestuurd, en daarna naar de netwerken gestuurd via de cloud. Minder verkeer van gevoelige gegevens tussen devices en de cloud betekent meer veiligheid voor bedrijven en hun klanten.

Covid-19 heeft ervoor gezorgd dat veel bedrijven hun strategie voor thuiswerken hebben moeten aanpassen. Cloud biedt mogelijkheden om gegevens op een veilige manier te delen binnen de organisatie. Maar op sommige punten kan edge computing helpen om de druk op het netwerk te verlichten, de netwerksnelheid te verhogen en security-dreigingen tegen te gaan. De keuze voor cloud of edge computing is geen of/of-discussie. Beide technologieën hebben andere voordelen en zullen zo een belangrijke rol blijven spelen. Nu thuiswerken het nieuwe normaal lijkt te worden, is de verwachting dat de netwerkinfrastructuur van de toekomst een combinatie van beide zal zijn.
Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6943200). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.