Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Het belang van goede cloudinfra

 

Computable Expert

Gijs in ‘t Veld
CTO, indaField B.V.. Expert van Computable voor de topics Digital Transformation, Cloud Computing en Infrastructuur.

Wie denkt dat er met het inrichten van een (hybride) cloud een einde komt aan het fenomeen infrastructuur komt bedrogen uit. Een goede infrastructuur wordt zelfs alleen maar belangrijker. Wat valt er allemaal onder cloud-'infra' en wat zijn belangrijke aandachtspunten?

Zonder een goede (hybride) infrastructuur werkt niets en zal adoptie van cloudtechnologie moeizaam verlopen. Een slechte single sign-on ervaring leidt tot ontevreden gebruikers. Trage reactietijd is een adoptiekiller. Niet te monitoren end-to-end processen is onwerkbaar en zeker met AVG/GDPR in het achterhoofd een non-starter. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden op te noemen.

Als elektrisch rijder zo’n tien keer per jaar moeten bellen met het storingsnummer van een laadpaal (omdat hij je kabel niet loslaat, omdat hij niet begint met laden, omdat hij niet geladen heeft blijkt ’s ochtends; ligt vast niet aan mijn auto) draagt niet bij aan mijn gebruikerstevredenheid of kan zelfs leiden tot wantrouwen rond de technologie. Infrastructuur is cruciaal, zeker in dit tijdperk waarin alles draait om ecosystemen.

Een vak

"Apparaten, diensten en mensen moeten zich 100 procent betrouwbaar kunnen authenticeren bij oplossingen."

Het belang van een goede, betrouwbare, veilige en redundante netwerkverbinding is evident. Zeker ook als het gaat om de verbinding tussen het eigen netwerk en dat van de cloudleverancier. Daarna is het eerstvolgende belangrijke onderdeel de (hybrid) cloud identity. Apparaten, diensten en mensen moeten zich 100 procent betrouwbaar kunnen authenticeren bij oplossingen. Zowel de eigen apparaten, diensten en mensen als externe.

Dat is al een hele kluif, zeker in omgevingen met een grote legacy. Daarnaast is role based access cruciaal. Met name in een omgeving waarin steeds minder met silo-applicaties wordt gewerkt en steeds meer met (micro) services met elk hun eigen dataset is fijnmazige security iets waaraan je niet kunt ontkomen. En hoe monitor je dit allemaal? Hoe zorg je dat de solution developers de juiste tools gebruiken om dat mogelijk te maken? Dit zijn allemaal onderwerpen die een software ontwikkelaar, technisch beheerder of database administrator er niet even bij kan doen. Cloudinfrastructuur is een vak!

Security by default

Cloudinfrastructuur is onlosmakelijk verbonden met security. In mijn ogen is een infrastructuurspecialist dus geen infrastructuurspecialist als hij of zij geen of nauwelijks kennis heeft van de security aspecten. En security is echt een moeilijk onderwerp. In alles wat met infrastructuur te maken heeft, is security verweven. We hebben het tegenwoordig niet meer over security by design maar over security by default.

Er moet aandacht zijn voor veilig transport van data, maar ook veilige opslag van data. Het is ook zaak dat de infra specialist dit op zo’n manier optuigt dat het herhaalbaar is (want cloud resources worden immers vanuit service management regelmatig uitgerold), en voldoet aan de security policies van de organisatie. Zodat niet telkens opnieuw de bijbehorende risico controles (volledig) uitgevoerd hoeven te worden.

Infrastructure-as-code

"Een infra-specialist is ook een beetje developer."

De cloud maakt het mogelijk om snel services aan en uit te zetten, op- en neer te schalen, et cetera. Dit geldt niet alleen voor typische legacy applicaties en applicatie servers die we in vm’etjes draaien, maar zeker ook voor de modernere PaaS- en SaaS-diensten. Cloud gaat immers om SaaS en PaaS en IaaS is slechts een noodzakelijk kwaad, als tussenvorm. Om in zo’n complex it-landschap via een portal dingen in elkaar te klikken is waanzin. Dat is handig om dingen uit te testen. Maar het op basis van scripts 100 procent geautomatiseerd uit kunnen rollen van zowel IaaS, PaaS als SaaS componenten is in dit DevOps tijdperk een must.

Dit noemen we infrastructure-as-code. En een infra-specialist kan dus niet zonder scripts. En hij of zij moet ook in een DevOps-omgeving kunnen werken en zijn scripts van versiebeheer kunnen voorzien en met andere kunnen delen. Een infra-specialist is dus ook een beetje developer. En dit alles bij elkaar maakt het moeilijk om tegenwoordig goede mensen te vinden op dit gebied!

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6435695). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.