Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Automatisering geautomatiseerd

 

Channelweb Expert

Ruud Pieterse
Master Information Systems Architect, Togaf Master Certified Architect. Expert van Channelweb voor de topics Cloud Computing, Infrastructuur en Datacenters.

De grondslag voor automatisering was het verbeteren en digitaal ondersteunen van bedrijfsprocessen. In de loop der jaren is het management van een infrastructuur alsmaar complexer geworden. Om kosten reductive te bereiken stroomde werk door naar lage lonen. Er is een nieuwe trend in opkomst waarbij de taken verder geautomatiseerd worden en de kosten nog lager kunnen worden dan uitbesteden naar lagelonenlanden.

De trend die ik bedoel is 'continous automation'. Het komt voor uit de DevOps praktijk. Het integreert automatisering van infrastructuur, applicaties en compliance, definieert elementen als code om makkelijker meerdere versies te beheren, te testen op verschillende omstandigheden, te veranderen wanneer nodig en op schaal toe te passen. Het is een geavanceerde benadering voor het bouwen, implementeren en beheren van software. In de infrastructuur zal deze trend verder doorgevoerd worden. De meeste tooling is gebaseerd op 'rest api', een manier van scripting die dusdanig eenvoudig is dat feitelijke programmering niet echt meer een langdurige exercitie is. Twitter gebruikt dit al jaren om tweet berichten te verzamelen. Door het gebruiken van templates kunnen deployments verder vereenvoudigt worden.

De automatiserings trend gaat verder dan alleen dit. Er is een trend van appliances die ook op basis van rest-apis werken die feitelijk je gehele backup kunnen overnemen. Door het verder verwerken van de data kan er een file level restore plaatsvinden van data die in een eeuwigdurende incremental is gebacked up.

Met behulp van dit mechanisme worden handmatige taken verder geautomatiseerd. Waar er nu nog x aantal beheerders voor een x-aantal servers nodig is, zal het aantal beheerders per server alleen maar afnemen.

Wat blijft er nog over? Heeft beheer nog wel een toekomst? Zoals alles in de automatisering verschuift het oude takenpakket naar een nieuwe taken pakket. Immers zal er nog steeds gecontroleerd moeten worden. Daarnaast zal er nog ingegrepen moeten worden als er iets misgaat.

De beheerder wordt in plaats van uitvoerder, meer een proces controleur. Er zullen minder beheerders nodig zijn, maar dat is evident aan automatisering.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6362247). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.