Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

'De 3 succesbepalende ontwikkelingen in het kanaal'

 

Channelweb Expert

Sander Groot
Director Sales Benelux, JUNIPER NETWORKS. Expert van Channelweb voor de topics Infrastructuur, Datacenters en Security.

In de moderne, door technologie aangestuurde digitale economie draait alles om snelheid. Bedrijven hebben te maken met een exponentiële groei op het gebied van mobiele connectiviteit, social media, cloud computing en big data. Hun reactietijden zijn daarom doorslaggevend voor het succes van deze bedrijven. De digitale transformatie blijft onverbiddelijk druk uitoefenen en zorgt voor veranderingen op vrijwel elk niveau van de organisatie.

In een tijd waarin disruptie de klok slaat, is het niet langer een zaak van de grootste tegen de kleinste, maar van de snelste tegen de langzaamste. In mijn optiek zullen drie marktontwikkelingen in 2016 bepalend zijn voor de zakelijke kansen van het kanaal:

  1. De digitale transformatie zal bedrijven dwingen om hun netwerk van datacenters op een nieuwe manier in te richten. De integratie van ict-bronnen en het afstemmen daarvan op de bedrijfsstrategie zullen belangrijke zakelijke prioriteiten vormen.
  2. Steeds meer organisaties zullen een beroep doen op SDN (Sofware Defined Networking) en NFV (Network Functions Virtualisation) vanwege de voordelen die gepaard gaan met het vereenvoudigen en automatiseren van hun netwerk.
  3. Het gebruik van de cloud zal in 2016 een vlucht nemen doordat het model van hybride infrastructuren de mogelijkheid biedt om investeringen in datacenters optimaal te benutten.

Elk van deze trends biedt bedrijven de mogelijkheid om munt te slaan uit de digitale economie. Maar ik denk dat de zaken er pas echt interessant op zullen worden zodra bedrijven hun netwerk beginnen te zien als een strategisch bedrijfsmiddel dat zakelijke meerwaarde biedt, en ze ict niet langer als overhead beschouwen.

Disruptie houdt aan

De kernfunctionaliteit van een datacenter-netwerk dat is ontwikkeld met het oog op de digitale economie, kan bedrijven middelen aanreiken om snel (‘in cloud-tijd’) in te springen op veranderende marktomstandigheden en ontwikkelingen in de vraag. Een intelligente netwerkinfrastructuur maakt het mogelijk om wijzigingen snel en flexibel en met minder kosten en risico’s door te voeren. Dit vergroot de zakelijke flexibiliteit en zorgt voor snelle, vrijwel directe verbeteringen van bedrijfsprocessen, producten en diensten.

Hoewel het identificeren van nieuwe waarde proposities en dienstverleningsmodellen van cruciaal belang blijft voor het bevorderen van innovatie, is het distilleren van zakelijke voordelen uit het netwerk het meest probate middel om te overleven in het digitale tijdperk. De juiste netwerkplatforms kunnen ertoe bijdragen dat de focus blijft gericht op de marktstrategie en behoeften van eindgebruikers in plaats van louter de infrastructuur of technologie. Met data gestuurde intelligentie kunnen ze een centrale rol spelen bij de zakelijke besluitvorming en belangrijke bedrijfsinitiatieven.

SDN en NFV

Een andere belangrijke trend omvat datacenter-infrastructuren die voldoen aan alle eisen van een rijke netwerkomgeving. Software Defined Networking (SDN) maakt het mogelijk om ict-bronnen volledig met behulp van software in te richten, aan te leveren, te beheren, in te trekken en te resetten. SDN zet softwaremogelijkheden in voor het automatiseren van netwerkfunctionaliteit om een einde te maken aan de complexiteit van traditionele netwerken. Dit resulteert in een flexibele, applicatiegerichte netwerkinfrastructuur die zich automatisch kan aanpassen. Hierdoor gaan er minder tijd en risico’s gepaard met het inrichten en beschikbaar stellen van netwerkbronnen.

Een andere belangrijke trend is Network Functions Virtualisation (NFV), dat netwerkservices loskoppelt van de hardware. NFV maakt gebruik van hun functionaliteit met behulp van software op servers. Hierbij wordt gebruikgemaakt van minder kostbare, kant-en-klare apparaten. De virtualisatie van netwerkbronnen levert een infrastructuur op waarmee bedrijven snel netwerkservices kunnen inrichten, aanpassen en door ontwikkelen. Dankzij deze ingebouwde operationele flexibiliteit kan het netwerk steevast tegemoet komen aan veranderende bedrijfsbehoeften en nieuwe marktontwikkelingen.

Hoewel NFV en SDN niet van elkaar afhankelijk zijn, vullen ze elkaar in hoge mate aan. Als deze twee applicatiegerichte technologieën worden gecombineerd binnen een softwaregedefinieerde infrastructuur ontstaat een flexibel en responsief netwerk met ingebouwde automatisering, flexibiliteit en veerkracht. Bedrijven hoeven bovendien niet telkens nieuwe hardware aan te schaffen. Beide technologieën bieden oplossingen voor zakelijke vraagstukken rond de ontwikkeling van netwerken die de bedrijfsontwikkeling een boost kunnen geven.

De rol van de cloud

Veel bedrijven hebben reeds aanzienlijke vooruitgang geboekt met de overstap naar de cloud. Ze willen hiermee hun zakelijke flexibiliteit vergroten, een snellere dienstverlening waarborgen en hun bedrijfsprocessen te vereenvoudigen. Ik denk echter dat het gebruik van de cloud nog verder in een stroomversnelling zal raken. Aan het uitbreiden van netwerkbronnen op locatie zitten zowel fysieke als logische grenzen. Cloud-omgevingen bieden uitkomst door de broodnodige netwerkcapaciteit beschikbaar te stellen via een dynamische, pay-as-you-go infrastructuur. Ze zorgen ervoor dat er minder apparatuur op locatie nodig is en verminderen daarmee de kosten van hardwareondersteuning.

Zowel publieke, private als hybride clouds vertegenwoordigen effectieve strategische middelen om bedrijfsdoelstellingen te realiseren. Hiertoe bieden ze geavanceerde netwerkservices met ingebouwde veerkracht, schaalbaarheid en een geautomatiseerde levering van on demand diensten. Een gevirtualiseerde cloud-omgeving kan organisaties helpen om de ict-efficiëntie te verhogen met een datacenter-netwerk dat in staat is om zich aan te passen aan de wensen en behoeften van klanten. Dit maakt een snelle provisioning van netwerkservices mogelijk aan verschillende geografische locaties of cloud-omgevingen.

Met het oog op de schaalomvang van digitale dienstverlening en de snelle ontwikkelingen op dit gebied bieden al deze trends het kanaal belangrijke kansen voor het verbeteren van hun zakelijke kostenstructuur. Het verbeteren van de netwerkprestaties (en klantentevredenheid) en het realiseren van kostenbesparingen zijn nog maar het begin. Bedrijven en dienstverleners die hun netwerkinfrastructuur omvormen tot een groeimotor en strategisch bedrijfsmiddel zullen effectiever kunnen concurreren en oplossingen bieden voor de volgende golf van zakelijke uitdagingen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5708777). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.