Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Voorkomen databackup en recovery loont

 

Computable Expert

Arend Karssies
Regional Director Benelux , NETGEAR. Expert van Computable voor de topics Infrastructuur en Zorg.

Weinig mensen zullen betwisten dat data een van de belangrijkste eigendommen van een bedrijf is en dat onze afhankelijkheid ervan steeds groter wordt. Zoals elke it-professional zal bevestigen, bevindt de wereld zich middenin een data-explosie. Het voorkomen van dataverlies is altijd beter dan genezen.

Bijna 90 procent van de data die sinds het begin der tijden is gecreëerd, ontstond in de afgelopen 24 maanden en slimme bedrijven ontwikkelen nieuwe manieren om die data te gebruiken in hun strategische voordeel.

Nu veel bedrijven op het punt belanden dat ze niet meer kunnen functioneren als bepaalde datasets niet beschikbaar zouden zijn, al is het maar voor even, betekent het vergroten van de afhankelijkheid van data het creëren van nieuwe risico’s. Deze risico’s zijn met name relevant voor kleinere bedrijven, die vaak niet de financiële en menselijke bronnen hebben om een ernstig dataverlies te boven te komen.

Als het om dataverlies gaat, dan is voorkomen absoluut beter dan genezen. Sterker nog, wanneer de data eenmaal is verdwenen, dan is genezen vaak niet eens een optie. Als het gaat om backup en recovery, dan is het louter een kwestie van efficiëntie, omdat een omvattend plan niet noodzakelijk veel geld of tijd hoeft te kosten. Het heeft echter wel de potentie om ongelooflijke hoeveelheden geld en waardevolle manuren op de langere termijn te besparen.

Verliezen is makkelijk, beschermen niet moeilijk

Er zijn ontelbaar veel manieren waarop data in een oogwenk verloren kan gaan, van natuurrampen tot cyberaanvallen of zelfs diefstal. Wat vaker voorkomt is dat laksheid van medewerkers of een stroomstoring organisaties vleugellam kan maken, soms zelfs voorgoed.

Menselijke fouten komen voor in ieder bedrijf en vaak zijn het de medewerkers zelf die per ongeluk ernstig dataverlies veroorzaken. Informele protocollen voor dataopslag resulteren vaak in opslag van data op verschillende locaties - bijvoorbeeld op desktops, usb-sticks, in de e-mail of op een cloudgebaseerde sharing website - wat zorgt voor meerdere openstaande toegangspunten die beschermd moeten worden.

Niet beschikbaar betekent stilstand

Klanten in het digitale tijdperk eisen een uitzonderlijk hoge snelheid en efficiëntie van de bedrijven waar ze mee werken en ze verwachten een naadloze ervaring. Daar komt nog bij dat de salesafdeling en de operationele afdelingen regelmatig klantendata gebruiken en bekijken, om ervoor te zorgen dat de prijsstelling en de inkooporders tijdig worden verwerkt, of voor het kunnen garanderen van real-time ondersteuning. In dat kader is dataverlies een ernstige zaak, omdat klanten voorgoed kunnen vertrekken als ze worden blootgesteld aan onverwachte vertragingen of ongelukken.

Tot slot kunnen geavanceerd databeheer en business-intelligence-oplossingen op basis van de opgeslagen data een uitermate nuttig inzicht in het klantenbestand opleveren. En in steeds grotere mate kan dataverlies het verschil betekenen tussen een bedrijf dat zijn klanten écht begrijpt en een bedrijf dat in het donker opereert.

Backup en recovery veranderen

Het voordeel van cloud-computing voor het mkb was lange tijd een populair gespreksonderwerp.  De cloud kan wonderen verrichten voor het terugdringen van de kosten, het vereenvoudigen van het vermogensbeheer en het vergroten van de flexibiliteit, vergeleken met louter lokale opslag. Er kunnen echter nadelen aan een pure cloudoplossing kleven op financieel gebied en op het gebied van stabiliteit en veiligheid. De maandelijkse kosten kunnen soms hoger oplopen dan de aankoopprijs, latency kan de toegang tot data op cruciale momenten verhinderen, en het allerbelangrijkst, de data die op andermans hardware staat, kan gecompromitteerd raken.

Essentieel voor het mkb is dat het financiële voordeel van datareplicatie via de cloud perfect past bij snelgroeiende en onderbezette ondernemingen die behoefte hebben aan een efficiënte backup en recovery-oplossing. Met name cloud-control, oftewel het beheer van netwerkapparatuur via de cloud, biedt een nieuw pakket aan kansen voor het mkb, door eenvoudig beheer van geografisch gescheiden apparaten te faciliteren en off-site back-up en data-recovery mogelijk te maken. Het vergroot het gemak waarmee toegang kan worden verkregen en het verlost bedrijven van het beheer van de servers in het netwerk.

Door backups te maken naar twee verschillende apparaten op verschillende locaties, is het makkelijk om voorbereid te zijn op het onverwachte; als dataverlies toeslaat op de ene locatie, dan is de andere nog altijd veilig en kan het bedrijf blijven functioneren zonder onderbreking.

Snelle datagroei vraagt betere backup

Vroeger konden kleine bedrijven soms overleven met een of twee redundantielagen in hun databackup. Deze oude manier van backups maken, bracht altijd al een zeker risico met zich mee, maar in de context van de enorme datagroei van tegenwoordig, raakt het snel achterhaald. Betrouwbare databescherming omvat meerdere redundantielagen en het is nu meer dan ooit noodzakelijk voor het mkb om de it-strategie op te waarderen naar een 'smart it'-aanpak.

Het komt steeds vaker voor dat bedrijven niet in staat zijn om hun 'backup windows' te halen, oftewel de tijdsspanne die beschikbaar is voor de data backup, meestal 's nachts. Er is eenvoudigweg teveel data op het netwerk en het systeem is traag, dus de dag begint vaak zonder dat er een volledige backup is gemaakt, waardoor grote delen van de bedrijfsinformatie onbeschermd blijft.

Betere, slimmere backup en recovery betekent niet automatisch dat er duurdere zakelijke oplossingen nodig zijn. De bedrijven die het best zijn gepositioneerd in het competitieve mkb-landschap, zijn de bedrijven die kiezen voor 'tier one' opslagoplossingen met enterprise-klasse functionaliteit, zoals een onbeperkt aantal snapshots, deduplicatie en cloudgebaseerde replicatie, maar dan ontworpen voor kleinere organisaties, kleinere budgetten en zonder de complexiteit van het traditionele zakelijke aanbod.

Het vormt een niche binnen de it, maar backup en recovery is een gebied dat een enorme roi kan opleveren voor mkb-bedrijven die op zoek zijn naar nieuwe manieren om competitief te zijn in een overvolle markt. In het licht van de razendsnelle datagroei en recente ontwikkelingen in cloud-computing, is nu de tijd aangebroken voor slimme mkb'ers om voorop te lopen op het gebied van data backup en recovery.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5263970). © Jaarbeurs IT Media.

4,8

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.