Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Zakelijke behoefte moet IT-infrastructuur bepalen

 

Bij veel organisaties lijkt de focus van it vooral te liggen op het draaiend houden van de infrastructuur en het implementeren van nieuwe technische oplossingen. Het gevolg is dat bedrijven zich onvoldoende afvragen of huidige of toekomstige oplossingen wel daadwerkelijk bijdragen aan het verbeteren van de bedrijfsprocessen en daarmee aan de bedrijfsresultaten. Daarvoor moet de infrastructuur beter worden afgestemd op zakelijke behoeften van de organisatie en van de gebruikers.

Een business defined it-omgeving biedt de flexibiliteit, de schaalbaarheid en capaciteit die daarvoor nodig is, met een snelle return on investment (roi) en lagere beheerkosten. Zo’n omgeving stelt ook andere eisen aan de storage en de relatie tussen it-leveranciers en klanten wordt belangrijker en intensiever.

Bij een business defined it-omgeving zijn de zakelijke behoeften bepalend voor de inrichting van de it-infrastructuur. Daarbij moeten ook belangrijke trends zoals cloud, mobility, social media en big data een centrale rol spelen. Alleen dan kan it een wezenlijke bijdrage gaan leveren aan het bedrijfsresultaat. Het is daarom hoog tijd om de bestaande it-strategie te herijken en te vertalen naar een omgeving die een concrete, meetbare bijdrage levert aan een verbetering van de bedrijfsvoering. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. It zou zich bijvoorbeeld meer kunnen richten op de zakelijke behoeften van eindgebruikers. Een betere afstemming op de zakelijke processen en ondersteuning van snelle innovatie zijn essentieel. En er kan meer gekeken worden naar nieuwe strategieën om infrastructuren uit te rollen die continu beschikbaar, flexibel en schaalbaar zijn.

Storage

Het aanpassen van de it-infrastructuur aan de behoeften van de business heeft ook grote impact voor de storage-omgeving. Door de enorme toename aan data worden intelligente toepassingen zoals data-analyse steeds meer verplaatst naar de randen van de storage-omgeving. De ‘databerg’ is steeds vaker te groot om deze volledig in een applicatie te laden voor analyses. Daarom zouden de applicaties zo dicht mogelijk moeten draaien bij de plek waar de data worden gegenereerd, zodat ze direct toegang hebben tot deze data en deze sneller kunnen verwerken. Organisaties die meer grip willen op hun data, zouden ook meer onderscheid moeten maken tussen de verschillende soorten data, om de opslag efficiënter te benutten. Bijvoorbeeld op basis van de frequentie van het gebruik. Tape is een geschikt medium voor gegevens die niet vaak nodig zijn, terwijl voor data die onmiddellijk omgezet moeten worden in bruikbare informatie een snel storagesysteem het beste is.

De manier waarop we ongestructureerde data (zoals video- en geluidsfragmenten) doorzoeken, verandert eveneens. Zoeken in de database wordt steeds vaker gedaan via queries, in plaats van directory-zoekopdrachten. Vooral de analyse van metadata wordt daarbij steeds belangrijker. Die metadata kunnen immers veel meer over de inhoud van een bestand zeggen dan alleen de bestandsnaam. Maar om hiervan efficiënt gebruik te kunnen maken, is het wel nodig dat de rol en de aanpak van it wel verandert. In plaats van uitgaan van de technische mogelijkheden, gaat het om de vraag: hoe biedt je eindgebruikers snel de zakelijke informatie die zij nodig hebben? Op welke manier zoeken zij naar informatie? Hoe kan technologie worden ingezet om zo snel mogelijk te voldoen aan die behoefte van de business? En natuurlijk ook: hoe kan deze informatie het beste worden beveiligd?

Het lijken misschien voor de hand liggende opmerkingen, maar deze vragen betekenen echt een culturele verandering voor veel it-afdelingen. Die zijn vaak operationeel gezien heel sterk en beschikken over de kennis en kunde om systemen draaiend te houden, maar vinden het lastig om de vertaalslag te maken van de behoeften van eindgebruikers naar hun it-expertise en zo bij te dragen aan verbetering van de bedrijfsprestaties. Er zou vanuit de organisatie en vanuit opleidingsperspectief dan ook meer aandacht moeten zijn voor training en bewustwording over deze belangrijke relatie tussen it en business.

Gevolgen

Business defined it heeft ook gevolgen voor de relatie tussen it-leveranciers en klanten. Van leveranciers wordt meer flexibiliteit gevraagd, ze moeten meer anticiperen op nieuwe vragen en direct kunnen reageren op veranderende behoeften van de klant. Een voorbeeld: de huidige service level agreements (sla's) zijn in feite gebaseerd op een overeenkomst uit het ‘verleden’. Maar je zou bijvoorbeeld kunnen overwegen om zo’n overeenkomst periodiek aan te passen aan nieuwe behoeften van klanten en nieuwe afspraken maken tussen leverancier en afnemer. Ik zie bovendien dat leveranciers en klanten steeds meer een echt partnership aangaan, waarbij ze inzicht geven in elkaars toekomstplannen en op basis van overleg samen tot nieuwe, betere oplossingen komen. Dat is ‘business defined’ bij uitstek!

In de huidige wereldwijde economie zijn het niet zozeer de producten zelf die het onderscheid maken tussen leverancier A en leverancier B, maar de snelheid en het gemak waarmee die producten kunnen worden aangeschaft, ingericht en aangepast. We hebben het dan over ‘converged’oplossingen waarbij de verschillende componenten optimaal met elkaar zijn geïntegreerd. Juist op deze punten is een business defined it-omgeving essentieel. Het delen van informatie tussen verschillende afdelingen, het efficiënter maken van bedrijfsprocessen en het bereiken van nieuwe klanten is eenvoudiger geworden dan ooit.

In tegenstelling tot wat wel eens wordt gezegd, zal de cio hierdoor niet overbodig worden, maar zijn rol verandert wel. Nu ook de bedrijfstop steeds vaker een rol speelt bij het vormgeven van de it-strategie, wordt de it-afdeling een echte business partner, in plaats van een afdeling die puur een technische taak vervult.

Hu Yoshida, chief technical officer Hitachi Data Systems

Information Forum 2015

Business defined it is een van de centrale onderwerpen tijdens het Information Forum 2015, dat op 5 februari 2015 plaatsvindt in Zaltbommel.

Over de auteur

Hu Yoshida is cto van Hitachi Data Systems. Yoshida is een bekende naam binnen de storage-industrie. Zijn blog is onlangs uitgeroepen tot de top-10 van meest invloedrijke blogs binnen de storage-industrie (Network World). In 2006 werd hij benoemd tot cto van het Jaar.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5200353). © Jaarbeurs IT Media.

6,6

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.