Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Traditioneel naast innovatie: SDS sluit niks uit

 

Software defined storage (sds) of software defined networking (sdn), zeker is dat deze ontwikkelingen zich doorzetten. Uiteindelijk zullen steeds meer bedrijven de overstap maken naar een software defined datacenter (sdd). Of het de juiste keuze is, hangt af van de individuele situatie. De storagemarkt blijft groeien en naast de sds-oplossingen zullen ook de fysieke san- en nas-architecturen blijven bestaan.

Organisaties die zekerheid willen zullen om die reden ook in de toekomst voor hardware van bepaalde leveranciers blijven kiezen. Hardware wordt ondergeschikt aan de software, maar het belang van kwalitatieve hardware verdwijnt hiermee niet direct. Om de intelligentie uit software optimaal te kunnen benutten, moet er een betrouwbare basis van hardware worden gelegd. Daarnaast zal niet iedereen durven te kiezen voor de jonge technologie van sds.

Net als voor de it-manager gaat er ook voor leveranciers veel veranderen. De markt voor software defined storage voor de enterprise is volop in ontwikkeling, maar misschien vooral nog een visie. Vsan van VMware, ViPER en ScaleIO van EMC, sds met clustered Data ONTAP-software van NetApp en de Nutanix Server-san-oplossing zijn enkele voorbeelden van oplossingen in de markt. Wanneer it-managers zich in deze oplossingen verdiepen, wordt duidelijk dat iedere vendor een eigen visie of interpretatie heeft van wat sds betekent.

Het einde of niet?

Voor veel bedrijven zal sds het einde betekenen van de traditionele storage-architectuur. Op zoek naar meer schaalbaarheid, flexibiliteit en investeringen op maat, zullen veel it-managers kiezen voor sds. De grootte van een organisatie is hierbij niet van belang, onvoorspelbare datagroei is een issue waar iedere it-afdeling mee te maken heeft of krijgt. Klein beginnen en groot eindigen of andersom, juist die flexibiliteit zet de storagemarkt op zijn kop. 

De complexiteit van it-infrastructuren neemt steeds verder toe, maar de software defined technologie biedt kansen om functioneel en technisch beheer te scheiden. System integrators kunnen hierin een belangrijke bijdrage leveren, door de ingewikkelde technische aspecten uit handen te nemen. Als er een stopcontact kapot is, duik je dan zelf in de meterkast? De eindgebruiker is gebaat bij functies en services, jij bij techniek.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5190150). © Jaarbeurs IT Media.

5

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.